Limba română, întrebare adresată de albinutza2000, 9 ani în urmă

Buna,as vrea si eu rezumatul la " Urgent" , " Lache si Mache" , si  "Politica"  de  Ion Luca Caragiale va rog :D


albinutza2000: Va rog :o33

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de haidauemil
270
             Urgent
O cerere de a primi lemne de foc, făcută de directoarea  şcolii de fete către primăria oraşului, în luna octombrie, repetată în noiembrie şi decembrie, dublată de cererea revizorului şcolar, rămâne făra răspuns. 
În ianuarie, directoarea şcolii se adresează ministerelui învăţământului şi atunci revizorul şcolar este trimis de minister să facă o anchetă. Raportează că a găsit foarte puţine eleve, bolnave şi acestea şi propune închiderea şcolii.
În februarie, primarul primeşte dispoziţia de la minister să rezolve cererea derectoarei.
Abia la jumătatea lunii martie, directoarea primeşte o înştiinţare că a doua zi va primi cinci căruţe de lemne.
                       
                               Lache şi Mache
Sunt prezentaţi doi prieteni nedespărţiţi, care se completează unul pe celălalt, se ajută, se înţeleg, dar de aşa manieră încât pare un singur om şi chiar sunt consideraţi un singur om , ştiindu-se ca sunt mereu de aceeaşi părere şi mai mereu în acelaşi loc.
Deşi superficiali, se descurcă totdeauna improvizând principii ad-hoc pe care le respectă, fiindu-le favorabile.
Ruptura dintre ei intervine în momentul când, îndrăgostiţi de aceeaşi femeie, doar unul este preferat. Atunci pentru prima dată chipurile lor au expresii diferite, unul este radios, celălalt este trist, fenomen nemaipomenit şi cu grave urmări meteorologice.
Au petrecut aproape douăzeci şi patru de ore separaţi, după care s-au repezit unul spre altul ,,cum se repede fierul la magnet,,.
În urma acestei reconcilierei a revenit la normal şi natura dezlănţuită.
                            
                               Politica
Un redactor de la ziarul ,,Moftul,,, în pană de idei primeşte sugestia unei rubrici: ,,Politica,,
Scrie pe nerăsuflate un articol în care acuză regimul aflat la guvernare de mişelie, jaf, trădarea intereselor poporului, acuze întemeiate.
Zeţarul îi atrage atenţia că este un articol de opoziţie iar ziarul nu este opozant. Atunci redactorul schimbă doar destinatarul acuzelor făcute, care de data aceasta este opoziţia, guvernul fiind cel care se străduie să menţină ordinea.
Îndrumat în continuare să scrie, el se adresează direct lui Lascăr Catargi cerându-i acestuia să justifice abuzurile şi nedreptăţile făcute. Este întrerupt pentru că deşi atricolul conţinea adevăruri, el nu putea fi publicat fără a pune în pericol ziarul.


Alte întrebări interesante