Limba română, întrebare adresată de gabrielaghenea, 9 ani în urmă

buna, buna, vreau si eu rezumatul la o carte ..nu conteaza dar sa scrie bine ok???????
va roog..


Utilizator anonim: Cine te-a dat tema asta?
Utilizator anonim: Nu e tipic unui profesor sa dea o tema de genul asta
gabrielaghenea: nuu deci sa citim o carte care am luatoo de la sc si una de acs,...intelegi..?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Miriam121
0
Baltagul,de Mihail Sadoveanu

În această povestire autorul ne prezintă familia de munteni, care are o stare financiară bună. Această familie se numea Nechifor Lipan și era formată din patru membrii. În această familie au murit cinci copii. Familia se ocupa cu creșterea oilor.
După introducere, autorul începe povestirea lucrurilor care s-au întâmplat. Autorul ne povestește despre Nechifor Lipan,care a mers la Dorna să cumpere oi,dar acesta ni s-a mai întors. Nu a trimis nici măcar o scrisoare, familia începând să se îngrijoreze,mai ales soția lui Vitoria. Soția lui era acasă doar cu ficatul ei și așteptau vești de la soțul ei și de la Ghiță, care merse cu oile la iernat.
Autorul ne prezintă întoarcerea lui Mitrea,care s-a întors cu oile și cu cele două vaci,din cauza că vremea începea să fie mai friguroasă. Tot în acest capitol autorul ne prezintă câteva calități ale Minodorei, care era o fată sprintenă,aderă și o ajuta pe mama ei în orice treabă.
Pe Vitoria a început să o macine o problemă care nu se mai sfârșea. Vitoria nu are presimțire bune deloc. Ea crede că cocoșul dă semn de plecare.
Deoarece Vitoria avea multe probleme de rezolvat în acea seară, a hotărât să meargă prima dată la părintele Fănică pentru a povesti de presimțirile rele și pentru ai scrie o scrisoare lui Gheorghiță.
După ce acest subiect s-a încheiat,Vitoria i-a spus lui Dănilă (preotul),ce să-i scrie în scrisoarea pentru Gheorghiță (fiul ei),să vină de sărbători acasă.
După discuția încheiată cu preotul,Vitoria merge la o babă pe care o cheamă Maranda, și îi povestește aceleași lucruri ca și preotului.
Din toate presimțirile rele pe care le-a avut,ieșea același lucru ce-i spuse vrăjitoarea Maranda. Baba fiind vrăjitoare,îi spune Vitoriei că s-ar putea să scape de acea femeie,care le făcea atâtea necazuri, trimițând o pasăre cu ochi de om,fapt care se și întâmplă, după hotărârea pe care o luase Vitoria.

Sper că te-am ajutat :))
Alte întrebări interesante