Chimie, întrebare adresată de Rhea16, 8 ani în urmă

Bună! Cum îmi pot da seama de tăria unei baze sau al unui acid? Vreau sa spun în exerciții.

Am un ex care spune: "cum variază taria următoarelor baze: NaOh, KOH, LiOH" și nu știu cum sa fac sa aflu.

Va rog sa ma ajutați mulțumesc!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Raoull
2

Salut!

∴ La o întrebare de acest gen, în care se dau anumite baze/ anumiți acizi ai unor elemente, se vor lua în considerare proprietățile periodice ale elementelor respective.

∴ De exemplu, pentru cazul dat, avem NaOH (hidroxid de sodiu), KOH (hidroxid de potasiu) și LiOH (hidroxid de litiu). Li, Na și K sunt elemente ale primei grupe din S.P (grupa metalelor alcaline), ce prezintă un puternic caracter metalic și o electronegativitate mică.

∴ Pentru a ne da seama care dintre aceste baze este mai tare, pentru că toate sunt baze alcaline, vom analiza cum variază caracterul metalic în grupă și totodată cum variază tăria bazei cu acest caracter.

∴ Din teorie, se cunoaște faptul că în S.P caracterul metalic crește în grupe de sus în jos, ceea ce înseamnă că un metal situat cu o perioadă mai jos decât altul va avea un caracter metalic mai pronunțat (și o rază atomică mai mare). În perioade, caracterul metalic crește de la dreapta la stânga (metalul cu cel mai pronunțat caracter metalic fiind Cs - cesiu).

∴ Astfel, pentru bazele date, cel mai pronunțat caracter metalic îl prezintă Li, apoi K, iar apoi Na. Deci, tăria bazelor variază direct proporțional cu caracterul metalic, în acest mod: NaOH<KOH<LiOH.

Mult succes!

Alte întrebări interesante