Limba română, întrebare adresată de geografasuper, 8 ani în urmă

buna ma poate ajuta cineva pentru ca eu nu mai am timp de a o face va rog frumos sami faceti o compunere despre viata si opera lui vasile Alecsandrei va rog acum daca se poate!!​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de DejaView
1

Răspuns:

Vasile Alecsandri

(n. 21 iulie 1821, Bacău; d. 22 august 1890, Mirceşti, judeţul Iaşi) afost poet, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, diplomat, academician român, membrufondator la Academiei Române, creator al teatrului românesc şi a literaturii dramatice înRomânia, personalitate marcantă a Moldovei şi apoi a României de-a lungul întregului secol alXIX-lea; este cel mai de seamă reprezentant al perioadei paşoptiste a literaturii române,supanumit de Mihai Eminescu, în arta poetică “

Epigonii

”, “

rege al poeziei

”.

A fost unul dintre fruntaşii mişcării revoluţionare din Moldova, redactând împreună cuKogălniceanu şi C. Negri

Dorinţele partidei naţionale din Moldova

, principalul manifest alrevoluţionarilor moldoveni.Personalitate marcantă a epocii de la 1848, prin "totalitatea acţiunii sale literare"(TituMaiorescu), Vasile Alecsandri a contribuit la fondarea şi dezvoltarea a numeroase specii literareşi a publicat prima mare culegere de poezie populară românească.În timpul evoluţiei literaturii române apare Vasile Alecsandri care, parafrazând ocunoscută sintagmă a lui Alfred de Musset, este, ca poet şi ca om, un adevărat “

copil al secolului

”. Destinul său se împleteşte strâns cu al epocii, iar existenţa ţării găseşte un ecou larg şirevelator în existenţa operei sale literare. El este, prin întreaga sa activitate, reprezentatul tipic alunei generaţii, generaţie de spirite active şi luminate care, la mijlocul secolului trecut, aucontribuit cu talentul şi dăruirea lor.Alecsandri patronează cu personalitatea operei sale acţiunea de modernizare,autohtonizare şi diversificare a literaturii în intimiatea posibilităţilor ei de afirmare : poezie,teatru, proză, memorialistică.După mult lucru, animat de dragostea faţă de poporul său şi de valorile pe care acesta le-a creat în îndelungata sa istorie, în 1852 dă la lumină prima culegere de “

Poezii populare. Balade (Cântece bătrâneşti) adunate şi îndreptate”.

După ce această

culegere

a cunoscut şi douăversiuni în limba franceză, datorate una lui I. E. Voinescu (Paris, 1853), alta lui U. Ubicini(Paris, 1855; părţi din ea vor mai fi traduse, în diverse perioade: în limba germană de W.Kotzebue, în limba engleză de Henri Stanley) se va întregi, în 1866, prin volumul “

Poezii poporale al românilor.”

Un rol important în activitatea lui Vasile Alecsandri l-a jucat teatrul. Teatrul i-a consacratcea mai mare parte din activitatea sa. Scriitorul afirmă: “

Nu ştiu dacă am creat teatrul naţional,dar ştiu că i-am adus un mare concurs"

. Însă acesta chiar a creat Teatrul Naţional, deoarece îlvedem în 1840 director al Teatrului Naţional împreuna cu Mihail Kogălniceanu şi Costache Negruzzi.Debutând, în 1840, ca prozator, Alecsandri îşi publică primele sale încercări poetice, deaceastă dată în limba franceză, în revista bilingvă a lui G. Asachi, “

Le glaneur moldo-valaque”

,sub semnul puternicei influenţe a lui Lamartine.Vasile Alecsandri nu este numai un deschizator de drumuri ci primul nostru scriitor complet, cu o opera demnă de a fi menţinută real ăi nu doar ipotetic, în toate cele treicompartimente ale ei: poezie, teatru și proză .

Sper că te am ajutat ▼・ᴥ・▼


geografasuper: mulțumesc complementar!
DejaView: cu plăcere
DejaView: Poți să îmi dai coroană ? M ar ajuta foarte mult !
Alte întrebări interesante