Limba română, întrebare adresată de biabiuta29, 8 ani în urmă

Buna!Ma puteți ajuta va rog cu un rezumat pentru Călin File din poveste de Mihai Eminescu.Cat de original va rog!Va mulțumesc mult!❤️

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de corinastinca011
4
Aflăm apoi că în acest cadru are loc o nuntă între Călin și o fată de împărat. Lângă un lac se desfășoară tradițiile nupțiale, iar invitații sunt cu toții oaspeți de seamă: «împărați și împărătese», «Făt-Frumos cu păr de aur», «șăgalnicul Pepele», «zmei cu solzii cei de aur». Ei reprezintă personaje recurente din basmele caracteristice folclorului românesc. Craiul, «socrul mare» (tatăl mirelui) este un personaj solemn («Țapăn, drept, cu schiptru-n mână, şede-n perine de puf/ Și cu crengi îl apăr pagii de muscuţe şi zăduf...») și impunător.

Prezentării craiului îi urmează cea a mirelui, Călin, însoțit de mireasa asupra căreia poetul se oprește pentru a-i schița portretul. Ea reprezintă idealul feminin eminescian: gingașă, fragilă, angelică («Faţa-i roşie ca mărul, de noroc i-s umezi ochii/ La pământ mai că-i ajunge al ei pãr de aur moale»; «Astfel vine mlădioasă, trupul ei frumos îl poartă»). Autorul surprinde câteva detalii în gesturile miresei: mâna, haina, faţa, ochii, părul, mersul delicat. În imaginea miresei se reunesc simboluri regăsite adesea în cadrul operei lui Eminescu: flori albastre, steaua în frunte, semn al norocului («Flori albastre are-n păru-i şi o stea în frunte poartă»). Deși portretul fizic al lui Călin nu este accentuat în cadrul poemului, cititorul află că acesta este un fiu de împărat cu suflet nobil...”


Alte întrebări interesante