Limba română, întrebare adresată de biclesanualisa, 8 ani în urmă

Buna! Mai este in programa de bac la romana "relatia dintre doua personaje"? Am auzit raspunsuri contradictorii din partea profesorilor de romana din liceul meu. Am incercat sa caut programa de bac, insa nu o gasesc. Pentru bac 2023 am inteles ca ne intoarcem la programa 2015.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de AndreDuți
3

Salut, nu mai sunt la liceu și nici nu mai am tangențe cu persoane care sunt, însă am găsit acest articol: https://www.edupedu.ro/documente-programele-pentru-bacalaureat-2023-au-fost-anuntate-de-ministerul-educatiei-sunt-cele-dinainte-de-pandemie-ce-autori-trebuie-studiati-pentru-examenul-de-limba-si-literatura-romana/.


Relația dintre două personaje pica, oricum, foarte rar. În general, de ani buni, subiectele de la real și uman au fost aceleași, doar că sub III era diferit prin compoziția lui, anume: aceeași operă (la epic/dramatic) cu cerință diferită (de multe ori trăsăturile operei pentru real și caracterizare de personaj pentru uman) SAU autori „ușori” din liric pentru real și mai „grei” pentru uman.

Îți sugerez, totuși, să înveți și relația. Din experiența mea (am dat BAC-ul în 2020), se schimbă cei din Ministerul Educației mai rău decât vremea, and you never know.

Un mic hint, pentru a învăța caracterizarea de personaj și relația dintre personaje într-un singur eseu:

  • alege atent personajele, adică să aibă „legătură” unul cu altul pe tot parcursul operei
  • alege momentele importante, din care denotă caracterul/relația astfel încât să le poți mula pe ambele eseuri
  • ex.: moment important: Ion o atrage pe Ana sub nuc - de aici poți să iei ca și caracteristică faptul că el e nesigur pe ceea ce vrea să facă și pe cine vrea să aleagă, dar la fel e semnificativă în relația celor doi pentru că Ana nu acceptă țuica lui, amintindu-i lui Ion de tatăl ei (deci ea e destul de pasivă când vine vorba de Ion și relația cu el) (+ ai un alt exemplu început în poză)
  • formulează eseul astfel încât să poți scoate din el, nu să pui în el! Adică pui anumite fraze în paranteză, de care te poți lipsi dacă trebuie să vorbești doar despre o persoană (îți las poză - după cum vezi, Ștefan Tipătescu este în paranteză, l-am învățat, dar m-am lipsit de el dacă a fost doar caracterizarea).

    Sper că te-am ajutat! Mult succes la BAC și pe viitor. Dacă mai ai întrebări, poți să îmi scrii. Hugs și un an nou fericit! <3
Anexe:

biclesanualisa: Multumescccc! Apreciez mult raspunsul. Imi e foarte de folos sfatul, o sa incerc sa il adopt. An nou fericit! <3
AndreDuți: Mă bucur că te-am ajutat. Am uitat, totuși, să preciezez ceva: cunoaște fiecare operă bine de tot, nu în întregime... Un rezumat amănunțit aș zice, te va ajuta mult și când compui eseul. Dacă ai carte de eseuri sau vă dă profa, încearcă să faci prorpiul tău eseul, îl vei învăța mai ușor și, dacă uiți ceva, având în vedere că știi rezumatul operelor, vei scrie cam același lucru pe care l-ai scris acasă. <3
Alte întrebări interesante