Geografie, întrebare adresată de finaruioana0, 8 ani în urmă

Buna!Odata la cat timp se produce o aurora boreala si una australa????????Cine raspunde repede si corect are COROANA!!!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de legislatie
5

Răspuns:

Explicație:

Aurora boreala ( la Polul Nord) si aurora australa ( la Polul Sud) reprezinta  fenomene optice ce apar in zonele polare ca o consecinta a "ciocnirii " dintre vantul solar si campul magnetic al Pamantului. La Polii magnetici ai Terrei, liniile de camp magnetic sunt mai dense si de aceea fenomenul se observa mai usor.

Fenomenele electromagnetice de la suprafata solara se extind in spatiu si ajung si in apropierea Terrei. [Acum, in momentul in care scriu, "vantul solar" loveste pamantul cu o viteza de 348 km/s si contine 4 protoni pe cm³. Este slab si nu va produce fenomene vizibile.]

Activitatea soarelui are maxime si minime, cu o periodicitate de 11 -12 ani. Exista - statistic - o perioada  foarte activa solara ce se vede de pe pamant prin "pete solare" multe si - implicit - aurore mai multe, dar aceasta e singura activitate periodica. Aurorele nu pot fi prevazute cu mai mult de 24- 48 de ore inainte de a se produce; pot fi calculate cu aproximatie din momentul exploziei solare. Se  calculeaza  momentul probabil al intersectiei dintre vantul solar si traiectoria Pamantului cu o aproximare destul de buna.

Cu cat intensitatea vantului solar este mai mare, cu atat perturbarea electromagnetica este vizibila si la latitudini mai joase.

Localizarea - Boreala sau Australa - depinde de inclinarea Pamantului pe orbita la momentul respectiv si - evident - de locul de pe Soare de unde porneste vantul solar ( nu trebuie sa uitam ca diametrul Soarelui este de peste 100 de ori mai mare decat al Pamantului).

Alte întrebări interesante