Bună!Poate cineva sa ma ajute cu exercițiile 6-8?
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Sfârșitul personajului Ion Pop Glanetașu este unul tragic și moralizator, fiind o pedeapsă pentru că s-a lăsat dominat de patimi.
Explicație:
Comentariul 1
Finalul romanului se afla intr-o stransa legatura cu incipitul (simetrie) si reprezinta descrierea aceluiasi drum, parcurs in sens invers, dupa incheierea evenimentelor, drum care se pierde, de aceasta data, in „soseaua mare”, inscriind destinul individual al personajelor in marele destin universal : „ drumul trece prin Jidovita, pe podul de lemn acoperit, de peste Somes, si se pierde in soseaua cea mare si fara inceput . “ Repetarea descrierii drumului, care de aceasta data apare marcat parca de intamplarile si conflictele din roman, ofera simetrie operei si corespunde conceptiei lui Rebreanu despre roman, inteles ca un „corp sferiod”.
Comentariul 2
Inceputul" si sfarsitul sugereaza o bucla de timp in care se inscrie actiunea si mai ales destinul personajului principal. Aceasta organizare epica justifica si formula balzaciana de roman obiectiv, oglinda purtata de-a lungul unui drum dar deschide acest solid roman in mod neasteptat catre parabola. O parabola a vietii si a mortii ca expresie a scufundarii sale in lumea de jos a patimilor