Limba română, întrebare adresată de TeoBia2, 9 ani în urmă

Buna!!!Puteti sa imi ziceti cate o propozitie(sa fie actiunea fabulei)despre urmatoarele fabule scrise de Grigore Alexandrescu:,,UN OSANDIT LA MOARTE PENTRU O VINA MARE`` ,ADIO LA TARGOVISTE`` , ,,SOARECELE SI PISICA`` , ,,DREPTATEA LEULUI (FABULA)`` , ,,IN IAD MAI DAUNAZI,CATIVA RAPOSATI`` ....Multumesc pentru tot ,ofer 10 puncte ...~_~

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de NarcisaMaria
0
In iad mai dăunezi, câțiva răposați – Deoarece Voltaire obișnuise să vorbească de rău pe alți cărturari ai vremii sale, după moartea sa, aceștia au făcut jalbă prin care acesta să fie pedepsit. Voltaire le atrage atenția că ar trebui să se simtă pe deplin satisfăcuți cu pedeapsa pe care a primit-o prin traducerea defectuoasă a operei sale de către doi scriitori din București.

Un osândit la moarte pentru o vina mare – Un osândit cere ajutorul unui prieten pentru a interveni pe lângă conducerea tarii, primește răspunsul ca prietenul este si mai prost văzut decât el.

Adio la Târgoviște – Autorul amintește zilele pline de eroism ale țării în timpul marilor domnitori, în contrast cu cei actuali.

Șoarecele și pisica – Prin ipocrizie un cotoi este primit în rândurile șoarecilor ca prieten, iar când nici unul nu mai avea îndoieli asupra naturii sale, acesta și-a arătat adevărata față și i-a mâncat aproape pe toți. Fabulă în care ipocrizia este arătată ca viciu al sufletului.

Dreptatea Leului – După o luptă care nu înclina balanța nici într-o parte, nici în cealaltă, leu cere părerea maimuței – vrăjitoare. Aceasta îi răspunde că pentru a câștiga lupta e nevoie de jertfa celui mai puternic animal. La adunarea tuturor animalelor, leul este primul care spune că are o boală, apoi animalele celelalte. La final, iepurele este cel sacrificat, ca fiind cel mai puternic. Morala este că niciodată cel puternic nu se va sacrifica pe sine pentru binele comun.


Alte întrebări interesante