Buna seara. Astazi la matematica am trecut la o lectie noua care se numeste: Formule de calcul prescurtat, si nu le-am inteles deloc. Va rog frumos ma
puteti ajutati cu acest exercitiu dar sa fie rezolvarea completa. Exemplu: b) ( a - 1) ² = a² - 2a·1+1² = a² - 2a +1.
1. Efectuati, utilizand formula (a-b)² = a² - 2ab - b²:
a) (x + 2)²
b) ( a - 1)²
c) ( 4 - b)²
d) (5 - 2c)²
e) (2a - b)²
f) ( x - 4y)²
g) (5a - 6m)²
h) (2z- 10t)²
i) (11x - 3y)²
j) ( 4x - 7b)²
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
1
a) [tex] (x+2)^{2} = x^{2}+4x+4
[/tex]
b)![(a-1)^{2} = a^{2}-2a+1 (a-1)^{2} = a^{2}-2a+1](https://tex.z-dn.net/?f=+%28a-1%29%5E%7B2%7D+%3D++a%5E%7B2%7D-2a%2B1)
c)![(4-b)^{2} = 16-8b+ b^{2} (4-b)^{2} = 16-8b+ b^{2}](https://tex.z-dn.net/?f=+%284-b%29%5E%7B2%7D+%3D+16-8b%2B+b%5E%7B2%7D+)
d)![(5-2c)^{2} = 25-20c+4c^{2} (5-2c)^{2} = 25-20c+4c^{2}](https://tex.z-dn.net/?f=+%285-2c%29%5E%7B2%7D+%3D+25-20c%2B4c%5E%7B2%7D+)
e)![(2a-b)^{2} = 4a^{2}-4ab+ b^{2} (2a-b)^{2} = 4a^{2}-4ab+ b^{2}](https://tex.z-dn.net/?f=+%282a-b%29%5E%7B2%7D+%3D++4a%5E%7B2%7D-4ab%2B+b%5E%7B2%7D++)
f)![(x-4y)^{2} = x^{2}-8xy+ 16y^{2} (x-4y)^{2} = x^{2}-8xy+ 16y^{2}](https://tex.z-dn.net/?f=+%28x-4y%29%5E%7B2%7D+%3D++x%5E%7B2%7D-8xy%2B+16y%5E%7B2%7D++)
g)![(5a-6m)^{2} = 5a^{2}-60am+ 36m^{2} (5a-6m)^{2} = 5a^{2}-60am+ 36m^{2}](https://tex.z-dn.net/?f=+%285a-6m%29%5E%7B2%7D+%3D++5a%5E%7B2%7D-60am%2B+36m%5E%7B2%7D++)
h)![(2z-10t)^{2} = 2z^{2}-40zt+ 100t^{2} (2z-10t)^{2} = 2z^{2}-40zt+ 100t^{2}](https://tex.z-dn.net/?f=+%282z-10t%29%5E%7B2%7D+%3D++2z%5E%7B2%7D-40zt%2B+100t%5E%7B2%7D++)
i)![(11x-3y)^{2} = 121x^{2}-66xy+ 9y^{2} (11x-3y)^{2} = 121x^{2}-66xy+ 9y^{2}](https://tex.z-dn.net/?f=+%2811x-3y%29%5E%7B2%7D+%3D++121x%5E%7B2%7D-66xy%2B+9y%5E%7B2%7D++)
j)![(4x-7b)^{2} = 16x^{2}-56xb+ 49b^{2} (4x-7b)^{2} = 16x^{2}-56xb+ 49b^{2}](https://tex.z-dn.net/?f=+%284x-7b%29%5E%7B2%7D+%3D++16x%5E%7B2%7D-56xb%2B+49b%5E%7B2%7D++)
Sper ca te-am ajutat! :)
b)
c)
d)
e)
f)
g)
h)
i)
j)
Sper ca te-am ajutat! :)
Utilizator anonim:
Multumesc. Este rezolvarea completa?
Răspuns de
3
a) se aplica regula:
x² + 4x (2×2×x) + 4 (2×2) =x²+4x+4
b) a² - 2a×1 + 1² = a² -2a+1
c) 4² - 4×2×b+b² = 16 - 8b +b²
d) 5²-2×5×2c + (2c)² = 25 - 20c +4c² (punem paranteza la 2c deoarece puterea la a doua se inmulteste cu fiecare termen rezultand => 2 ² c² =4c²; daca nu am pune paranteza, ar fi ca si cand l-am inmulti doar pe c => 2c²)
e) (2a)² -2 ×2c×b + b² = 4a²-4cb +b²
f) x² -2×x×4y + (4y)² = x² - 8xy + 16y²
g) (5a)² -2×5a×6m + (6m)² = 25 a² - 60am + 36m²
h) (2z)² - 2×2z×10t + (10t)² = 4z² -40 zt +100 t²
i) (11x)²- 2 ×11x×3y+ (3y)² = 121x² - 66xy +9y²
j) (4x)² - 2×4x×7b + (7b)² = 16x² -56xb + 49b²
sa-ti explic :
(in primul caz de exemplu)
stii ca regula este (a+b)² = a² +2ab +b²
a ) ai problema (x+2)²
gandestete ca x este a , iar 2 este b, si.... inlocuiesti necunoscutele din regula ta cu cifrele din problema data :
x² (adica a²) + 2×x×2 (adica 2×a×b) + 2² (adica b²) = x² + 4x + 4
Sper ca te-am ajutat! :)
x² + 4x (2×2×x) + 4 (2×2) =x²+4x+4
b) a² - 2a×1 + 1² = a² -2a+1
c) 4² - 4×2×b+b² = 16 - 8b +b²
d) 5²-2×5×2c + (2c)² = 25 - 20c +4c² (punem paranteza la 2c deoarece puterea la a doua se inmulteste cu fiecare termen rezultand => 2 ² c² =4c²; daca nu am pune paranteza, ar fi ca si cand l-am inmulti doar pe c => 2c²)
e) (2a)² -2 ×2c×b + b² = 4a²-4cb +b²
f) x² -2×x×4y + (4y)² = x² - 8xy + 16y²
g) (5a)² -2×5a×6m + (6m)² = 25 a² - 60am + 36m²
h) (2z)² - 2×2z×10t + (10t)² = 4z² -40 zt +100 t²
i) (11x)²- 2 ×11x×3y+ (3y)² = 121x² - 66xy +9y²
j) (4x)² - 2×4x×7b + (7b)² = 16x² -56xb + 49b²
sa-ti explic :
(in primul caz de exemplu)
stii ca regula este (a+b)² = a² +2ab +b²
a ) ai problema (x+2)²
gandestete ca x este a , iar 2 este b, si.... inlocuiesti necunoscutele din regula ta cu cifrele din problema data :
x² (adica a²) + 2×x×2 (adica 2×a×b) + 2² (adica b²) = x² + 4x + 4
Sper ca te-am ajutat! :)
Alte întrebări interesante
Limba română,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Matematică,
10 ani în urmă
Limba română,
10 ani în urmă
Geografie,
10 ani în urmă