Istorie, întrebare adresată de abclaus12, 8 ani în urmă

Buna vreau si eu un text de jumatate de pagina despre o sarbatoare sau un obicei al culturii evreiesti, mentionand cel putin doua asemanari si doua deosebiri fata de obiceiurile si sarbatorile traditionale romanesti. Daca vrei sa imi raspunzi, thx :)))

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de maya1921
153

La evrei(in iudaism) Anul nou nu are o data fixa, se schimba dupa aparitia astrala a Lunii. De obicei Anul nou pica in lunile septembrie sau octombrie.

Ca asemanare intre evrei si romani:
- obiceiul de a avea un salut in aceasta perioada (la evrei "Șana Tova", adica "Sa ai un an bun", in timp ce la noi se zice "An nou fericit")
- mancare traditionala ( evreii mananca măr înmuiat în miere (ca să prefigureze un an dulce), cap de pește (pentru ca fiecare să fie "cap" și nu "coadă"), rodii și multe alte fructe, in timp ce romanii prefera carnea de porc(cea de pasare e evitata pentru ca se spune ca alunga norocul)

Deosebiri:
- la romani Anul nou pica mereu in noaptea dintre 31 decembrie si 1 ianuarie, pe cand la evrei nu este o data fixa
- Oriunde s-ar afla în lume, evreii respectă cu sfințenie tradițiile de Anul nou(Rosh Hashanah) În aceste zile se sună din shofar, un instrument tradițional făcut dintr-un corn de berbec.

Alte întrebări interesante