Matematică, întrebare adresată de Maddie, 9 ani în urmă

Bună ziua tuturor ! Aș dori puțin ajutor la exercițiul 14, care are un grad de dificultate mai mare. Primelor subpuncte le-am dat de capăt, rămâne c-ul unde nu am nicio idee. Am mai avut un exercițiu asemănător, dar am sărit peste el. Acum vreau să mă lămuresc.
Dacă poate să-mi și explice cineva cum să procedez, aș aprecia. Munca nu rămâne nerăsplătită ! :)

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de stassahul
4
Se poate de adus la o forma mai simpla si sa rezolvam deodata cele 3 puncte :).

[tex]Deoarece:~(a+b)^3=a^3+3a^2b+3b^2a+b^3~si~\sqrt[3]{(a+b)^3}=a+b,\\ aducem~radicalii~la~forma~de~cub:\\ \\ a=\sqrt[3]{7+5\sqrt2}+\sqrt[3]{7-5\sqrt2}=\\ \\ =\sqrt[3]{1+3\sqrt2+6+2\sqrt 2}+\sqrt[3]{1-3\sqrt2+6-2\sqrt 2}=\\ \\ =\sqrt[3]{(1+\sqrt 2)^3}+\sqrt[3]{(1-\sqrt 2)^3}=1+\sqrt 2+1-\sqrt 2=2\\ \\ \\ Obtinem~a=2,~deci~punctul~c),~am~demostrat,~ramine~a)~si~b):\\ \\ \\ a)a^3=14-3a\Leftrightarrow 2^3=14-3\times 2\Leftrightarrow 8=14-6\Leftrightarrow 8=8~(Adevarat)\\ \\ \\ [/tex]


[tex]b)a^3+3a-14=(a-2)(a^2+2a+7)\Leftrightarrow 2^3+3\times 2-14=(2-2)\times \\ \\ \times (2^2+2\times 2+7)\Leftrightarrow 8+6-14=0\Leftrightarrow 0=0~(Adevarat).[/tex]

GreenEyes71: Scuze, e 14 -- 3a.
stassahul: Pai sint multe metode de a rezolva o problema, daca tu asa preferi sa rezolvi o rezolvi asa. Eu mereu prefer sa aduc la o forma mai simpla o expresie, dupa care rezolv, si nu vad nimic rau in aceasta metoda.
GreenEyes71: Nu am scris că e rău, dar este o soluție forțată, pentru că relația de la punctul a) este valabilă și pentru celelalte 2 valori (complexe) ale lui a, nu nu mai pentru a = 2. Înțelegi ?
GreenEyes71: *nu numai pentru ...
stassahul: Pai logic daca o valoare complexa va avea un rezultat, o alta valoare care reiese din aceea valoare va aduce si ea la acelasi rezultat, nu?!
GreenEyes71: Soluția propusă de tine ar putea să nu fie acceptată de profesori. Mai ceva, steluța cu care este marcată problema înseamnă că are un grad ridicat de dificultate, iar soluția propusă de tine cu înlocuirea lui "a" cu 2, nu se potrivește cu gradul sporit de dificultate. Înlocuirea e ceva chiar foarte simplu. Eu susțin în continuare să soluția propusă de mine este cea corectă, așa se rezolvă, crede-mă.
stassahul: Dupa parerea mea, e data cu steluta, pentru ca nu toti ar observa ca se poate de scapat de radicali.
stassahul: Tu ai fi rezolvat in felul tau si nici nai observa metoda mea, care ar fi de multe ori mai simpla si inca de mai multe ori de rapida.
stassahul: Totusi matematica in primul rind necesita logica, dar nu explicatie de formule.
stassahul: Si intr-un final, sa nu uitam ca sintem pe brainly, si aici daca nu iti place cum cineva a rezolvat un exercitiu, poti sa-ti adaugi varianta ta!
Alte întrebări interesante