Limba română, întrebare adresată de eldaria28, 8 ani în urmă

Cai verzi și întâmplări breze
de Marin Sorescu
Zilei acesteia faceți-i un nod, să n-o uitați ca pe-o jucărie în pod. Veți vedea Eri primul film din viață. Începeți, va să zică, o perioadă măreață. Da, de astăzi, te din acces şi voi o să aveţi la umbrele de pe pereţi. Veți afla că filmul, acest domn, pen- om a adormit din picioare. El a început atunci să viseze fel de fel de cai verzi își are rădăcinile în somn. Originile lui se pierd, håt, în depărtare, când primul şi întâmplări breze. Când s-a trezit, era jumătate somnoros, jumătate fericit. reali- Parcă s-ar fi tras a doua oară dintr-o maimuță net superioară. De atunci, printre ? I tău brontozauri , suliți și săgeți, care fac mare vaier, filmul plutea și el în aer. nen- Până când, un scamator fără pereche și-a fotografiat visul și a doua zi la scos din cap pe o ureche. Așa a apărut perioada filmului surdo-mut. Pentru că personajele se mișcau ca niște lemne și se-nțelegeau prin semne. (Cum ati: spuneam, filmul anterior era așa-zisul film orb sau chior. Filmul nu numai că nu se auzea, dar nici nu se vedea. Veneau spectatorii la cinema și pe ecran nu Fin- apărea cineva. Nu se vedea nimeni, cum să vă zic? Nu se vedea nimic. Dar nici r-o unul nu îndrăznea a pleca, pentru că nu era niciodată sigur dacă s-a terminat la ori ba. Până când venea portarul: „Mai duceţi-vă și acasă, oameni buni, că n-ați fi nebuni!"). Astăzi filmul a evoluat într-un așa hal încât, dacă e vorba în el despre un cal, nu numai că-l vezi, dar îl şi auzi şi nu mai trebuie ca tu în locul lui så nechezi. - În viitor, tehnica va face asemenea cotituri, încât se tinde să poți să și încaleci pe el și să-I furi. Ce se întâmplă în filme? Să facem acum lumină și în această beznă legitimă. Aflați că e greu să spui dinainte despre ce e vorba, în cuvinte. Trebuie să vedeți întâi filmul, măi prunci. Atunci și nici atunci îi veți vedea pe Făt-Frumos, Ileana Cosânzeana, zmei, fapte grozave, șapte pitici și tot ce mai decurge de aici. lar când adormi la cinematograf niţel înseamnă că vezi două filme în paralel. Unul, cel de pe ecran, cu o acțiune cam plicticoasă, și altul, visul tău, pe care ţi l-ai adus de-acasă. De aceea, pentru filmele proaste, directorii cinematografelor stau în dubiu dacă n-ar trebui să plătești un bilet dublu. Dar, care-o fi pricina de nu se mai stinge odată lumina? Ar trebui să înceapă matineul, în sfârşit, de-atâta istorie am răgușit. Gata, în fața voastră, primii iepuri urecheați fugăresc primii elefanţi. Nu vă tot foiţi pe scaune, ci fiți și voi mai emoționați!
Povestire la acest text! va rog repede este până maine dau coroană si puncte în plus! ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de BiaE
4

Povestirea constă în prezentarea pe scurt a faptelor și acțiunilor dintr-un text literar cu ajutorul ideilor principale.

Pentru a realiza povestirea, asigură-te că respecți cele de mai jos:

• Începe cu prezentarea faptelor din text, specificând cine face acțiunea;

• Scrie la persoana a III-a singular, chiar dacă textul este la persoana I;

• Transformă dialogul în vorbire indirectă;

• Reformulează pasajele descriptive cu propriile cuvinte;

Respectă ordinea întamplărilor, pe baza textului;

În Cai verzi și întâmplări breze de Marin Sorescu se povește despre începuturile filmului: care a fost primul film apărut și care erau caracteristicile sale în comparație cu filmele evoluate mai târziu în acea perioadă.

Textul începe cu un domn care a adormit din picioare și a început să viseze fel de fel de cai verzi. Atunci a fost momentul în care a apărut prima idee despre un film surdo-mut.

...

Continuă tu respectând cele menționate mai sus.

Ai găsești mai multe informații despre cum să realizezi o povestire corectă: https://brainly.ro/tema/300518


gg9385923: prea lung
Alte întrebări interesante