Când vorbim despre hărnicie, albinele sunt neîntrecute în lumea insectelor înaripate. Noi, oamenii, le admirăm pentru că reușesc să producă toate minunile dulci și sănătoase din stup. Iată câteva curiozități despre albine și despre miere, în rândurile care urmează:
Cea mai veche albină a fost găsită într-un chihlimbar de peste 100 de milioane de ani, din ultima epocă a dinozaurilor.
Există mai multe specii de albine care trăiesc pe planeta noastră. Apis mellifera sau albinele melifere care produc mierea provin din Asia de Sud, dar numai această specie se găsește atât în Europa, cât și în Africa. De exemplu, albina Apis Dorsata este agresivă și are venin toxic.
O colonie de albine este formată din: 2 500 trântori, o regină (singura fertilă ) numită matcă și aproximativ 30 000 de albine culegătoare și lucrătoare ( sterile ). Albinele lucrătoare și culegătoare trăiesc 38 de zile în timpul verii și 6 luni în timpul iernii, pe când regina din stup poate ajunge la 4 sau 5 ani de viață. Oamenii de știință vor să descoperede ce albinele trăiesc puțin în comparație cu matca (regina) lor.
După ce albinele culegătoare colectează nectarul din flori, îl aduc în stup, unde lucrătoarele îl amestecă cu enzime din saliva lor, rezultând mierea. Pentru producerea unui singur borcan cu miere, o albină vizitează 2 milioane de flori, parcurgând 144 000 de kilometri, adică de trei ori înconjurul planetei Pământ. Pentru fabricarea aceluiași borcan cu miere trudesc aproximativ 550 de albine lucrătoare. Aceste insecte extraordinare sunt importante pentru viața noastră, deoarece foarte ajutați la polenizarea plantelor.
Cuvântul miere provine din limba latină, melem, având același sens. Nectarul prelucrat de către albine este depozitat în celulele fagurilor, asigurând hrana populației din stup.
Uniunea Europeană este al doilea cel mai mare producător de miere din lume, după China. România sa numărat printre principalii producători europeni de miere, iar în anul 2015 a fost pe primul loc, cu o producție de 35 000 tone de miere.
Mierea nu se alterează, deoarece conține conservanți naturali, care nu permit dezvoltarea bacteriilor. Mierea poate avea culoare și gust diferite, după tipul florilor din care este cules nectarul : miere de salcâm, de tei, de rapiță, de floarea-soarelui, miere polifloră etc. organismul le transformă în energie.
Produsele stupului de albine sunt: mierea, ceara, polenul, lăpțișorul de matcă, propolisul, veninul de albine etc.
Sportivii și copiii ar trebui să consume zilnic miere, fiindcă oferă energie necesară. Mierea este o sursă naturală de minerale (calciu, fier și potasiu), de vitamine, apă și alte substanțe benefice organismului. Medicina modernă redescoperă proprietățile vindecătoare ale mierii, considerând că are capacitatea de a distruge microbii, de a trata și de a vindeca anumite boli, de a înfrumuseța chipurile oamenilor.
chihlimbar: rășină, fosilă galbenă transparentă, provenită de la conifere
fertilă: producătoare, roditoare; aici, care depune ouă
sterile: (aici) care nu depun ouă
matcă: albină mai mare decât albinele lucrătoare, care depune ouă; regină
enzimă: substanță care ajută la fermentație
polenizare: transportul polenului din floare în floare, pentru a deveni roditoare
nectar: suc dulce, secretat de plante, colectat de albine și transformat în miere
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
2
Ce trebuie sa fac mai exact?
FeraruAura:
am postat pe contul meu de branily o fisa care am nevoie Dee ajutor
Alte întrebări interesante
Matematică,
8 ani în urmă
Matematică,
8 ani în urmă
Geografie,
8 ani în urmă
Matematică,
8 ani în urmă
Matematică,
8 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă