Istorie, întrebare adresată de Utilizator anonim, 8 ani în urmă

caracteristici ale regimului politic in germania

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Maximilian1920
2
O caracteristica a regimurilor politice din Germania de lungul istoriei a fost decentrazizarea statala,lucru cauzat de fragmentarea zonei germane pentru o mare parte din istoria sa.
In vremea Imperiului German(1871-1918),statul era profund conservator,cu limite mari impuse asupra institutilor democratice,majoritatea puterii fiind in mainile executivului reprezentat de Imparatul German,care era si Rege Al Prusiei(ca sa subliniem caracterul federal al statului German,inca si pe vremea aceea fiind la fel de federalizat ca astazi).
In Perioada Republicii de la Weimar(1918-1933),se vede o profunda democratizare ca urmare a colapsului regimului monarhic in urma infragerii Germaniei in primul razboi mondial.In continuare totusi executivul avea o puternica influenta asupra decursului politic,numai ca acum era reprezentat de presedinte ales din 7 in 7 ani.
In perioada regimului National Socialist,puterea era concentrata complet in mainile executivului,acum numit Fuhrer,care avea control absolut asupra legislativului si juridicului.
Dupa al doilea razboi mondial,Germania a fost impartita in doua,in Germania de Vest a luat nastere o democratie parlamentara cu un executiv foarte slab si nesemnificativ.In Germania de Est(Republica Democrata Germana sau RDG) s-a practicat comunismul de tip Stalinist,in care partidul comunist avea monopol asupra puterii.
Astazi,dupa unificarea Germaniei in 1990,regimul politic din Germania este unul democratic(Germania fiind o republica parlamentara federala),caracterizat prin federalism,un executiv slab si dominatia a doua partide,CSU(Crestin-Democrati de centru dreapta) si SDP(social-democrati de centru stanga),cu partide minore de stanga(Die Linke,si Ecologistii) si de dreapta [Alternativa pentru Germania,Partidul Nationalist-Democrat si Der Dritte Weg(A Treia Cale)].

Alte întrebări interesante