Limba română, întrebare adresată de gugumete, 8 ani în urmă

Caracterizarea lui Alexandru Lapusneanu in 15-25 randuri

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Mada1515
17

Alexandru Lăpușneanu ,protagonistul din nuvela cu același nume , este un personaj reprezentativ pentru literatura romana. Acesta este descris atât cu ajutorul caracterizării directe ,cât și cu ajutorul caracterizării indirecte.

Curajos și însetat de răzbunare ,Lăpușneanu revine pe tronul Moldovei pentru a doua domnie. Cu ajutorul caracterizării indirecte,din faptele sale ,ne putem da seama că este interesat doar de statut ,nu și de supusi,întrucât în fața domniței se înfățișau soțiile celor pe care îl chinui domnitorul. Dorind să ofere soției sale ,,un leac de frica" ,domnitorul da dovada de cruzime alcătuind piramida celor 47 de capete ale boierilor uciși . Fire răzbunătoare , Lăpușneanu nu uita de trădarea lui Moțoc ,acesta fiind aruncat în mulțime și ucis. Portretul sau fizic nu oferă prea multe detalii ,o scenă reprezentativa fiind cea de la biserica ,unde domnitorul era îmbrăcat ,,cu toată pompa domneasca" ,gest ce sugerează că el este cel ce deține puterea. Puterea sa de manipulare este înfățișată in scenă de la biserica,unde se arată aparent umil pentru câteva momente ,pregătind măcelul piramidei. In ceea ce privește relația cu celelalte personaje , domnitorul se arata aparent iubitor fata de soția sa și crud fata de supuși.

În ultimul capitol intitulat ,,De mă voi scula ,pre multi am sa popesc și eu" se dezlănțuie adevărată personalitate a lui Alexandru Lapusneanu. Vazundu-se pe moarte și călugărit ,domnitorul își amenința soția și copilul cu moartea. Acest gest al său o împinge le domnița să îl otrăvească cu ajutorul lui Stroici și Spancioc.

In concluzie ,putem spune că acest personaj ,Alexandru Lăpușneanu , este definit de următoarele trăsături : cruzime ,viclenie și curaj.

Alte întrebări interesante