Limba română, întrebare adresată de claugolrazvan9517, 8 ani în urmă

Caracterizarea lui Ali din Recunoștința de Emil Garleanu​.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MonicaP
1

CARACTERIZAREA PERSONAJULUI, în cazul tău, ALI - este o compunere care are la bază un text literar - Recunoștința de Emil Gârleanu.

Caracterizarea tratează:

  • trăsăturile morale și fizice ale unui personaj;
  • statutul social/profesional;
  • atitudine, mentalitate, comportament etc.

Așadar, caracterizarea personajului tău poate fi realizată astfel:

  Textul Recunoștința de Emil Gârleanu are ca personaj principal pe Ali, care provenea dintr-un „târg al Anatoliei” și care a fost salvat de către un binefăcător.

  Portretul fizic a lui Ali este caracterizat în mod direct de către autor „era cam beteag de un picior” și astfel personajul nostru mergea „șchiopalc-șchiopalc”. Ali era o fire blândă și îngăduitoare, iar atunci când era să-și piardă mâna dreaptă din cauza unui accident, el i-a fost foarte recunoscător celui care l-a izbăvit de la acest necaz. Putem observa acest lucru prin caracterizarea directă „i-a mulțumit îngândând cuvinte de adâncă recunoștință”.

 Fiindcă binefăcătorul său era o persoană lăudăroasă care dorea să își atribuie meritul cât mai vizibil în fața oamenilor că el i-a salavat lui Ali mâna dreaptă, personajul nostru apare la început răbdător „a doua zi, silit de nevoie, Ali lua iar drumul spre dugheană (...) îi iese binefăcătorul în cale (...) cu umilință, îi spuse cuvinte de recunoștință”. Chiar dacă personajul nostru este o fire răbdătoare și plină de compasiune, nu a mai rezistat în fața lăudăroșeniei binefăcătorului și îl vedem pentru prima dată furios prin caracterizare indirectă „nați-o și lasă-mă în pace”.

...

Continuă să identifici în text însușirile personajului redate atât prin caracterizare directă, cât și prin cea indirectă.

Ne amintm că:

Modațitățile de caracterizare sunt:

  • Caracterizare directă - direct de către narator, alte personaje sau autocaracterizare;
  • Caracterizare indirectă - prin gânduri și sentimente; prin limbaj; prin vestimentație; prin nume; prin fapte; prin mediu în care trăiește.

Pentru mai multe informații despre caracterizare poți găsi și aici:

https://brainly.ro/tema/544676

Alte întrebări interesante