Limba română, întrebare adresată de yellowbellow, 9 ani în urmă

caracterizarea lui danila prepeleac

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mariapatularupcna41
43

Dănilă Prepeleac este personajul principal şi eponim (care dă numele operei) al basmului cult scris de Ion Creangă. Porecla Prepeleac o primise eroul din cauza singurului lucru construit vreodată în gospodărie cu mâna lui si de care era foarte mândru (prepeleac = construcţie improvizata din prăjini, pe care se întinde fânul sau nutreţul la uscat). Naratorul omniscient explica în mod direct semnificaţia poreclei într-o paranteza: „Dar cine poate sta împotriva lui Dănilă Prepeleac? (că aşa îi era porecla, pentru că atâta odor avea şi el pe lângă casă, făcut de mâna lui)”.

Dănilă Prepeleac este un ţăran sărac, naratorul omniscient caracterizându-l direct încă de la începutul basmului şi motivând, de altfel, şi lipsurile în care se zbătea familia lui: „leneş, nechitit la minte şi nechibzuit la trebi”. Dănilă este însurat şi are „o mulţime de copii”, pe când bogatul său frate, căsătorit şi el, nu are nici un copil.

Protagonistul este un om anapoda, „toate trebile pe care le făcea, le făcea pe dos”, prost şi indolent, încât „îi mâncau câinii din traistă”, naratorul reliefând, indirect, aceste trăsături prin modalităţi paremiologice (proverbe). Singura lui avere era o pereche de boi tineri, puternici şi graşi, dar când avea nevoie de căruţă, împrumuta de la fratele bogat, care îl sfătuieşte să meargă la târg şi, cu banii obţinuţi pe boi, să-şi cumpere un car şi doi boi mai mici.


Alte întrebări interesante