Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Caracterizarea Pasei Hassan 100 puncte +coroana/funda

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de xoniaana
1
George Cosbuc este un mare scriitor al literaturii romane ce s-a facut remarcat prin volumele: "Fire de tort", "Balade si idile". Balada culta "Pasa Hassan" face parte din volumul "Cantece de vitejie" si a fost publicatain anul 1849.
Personajul reprezinta o fiinta de hartie ce are viata doar in opera; este o masca auctoriala prin intermediul careia autorul isi exprima gandurile, sentimentele, ideile, trairile.
Pasa Hassan este un personaj individualizat.
El sta retras, departe de campul de lupata. Este static, da doar porunci ("lui Mihnea-i trimite-o porunca").
E un simplu spectator al luptei si un las, un temator, ingrozit de tot ce vede ("e negru-pamant;/ Nu stie de-i vis, ori aievea-i").
Se dovedeste a fi incapabil de a actiona, de a conduce singur si un cuceritor trufas, dornic doar de marire, incapabil de sacrificiu.
Chipul pasei este redat cu o ironie in text, utilizandu-se hiperbola: "ochi de sange", "barba valvoi", "ii dardaie dintii", "galben-pierit", isi bate armasarul, isi rupe vesmantul.
Pentru mine, Pasa Hassan a ramas o imagine a lasitatii
Răspuns de Macoveistefan
1
        Pasa Hassan e personajul principal in ,,omo-nima,, de George Cosbuc.
Pasa Hassan  era un las deoarece ,,fuge inspaimantat, preferand sa moara in gheara de fiara si-n gura de tun" atunci cand trebuie sa se infrunte ce Mihai Viteazu.

Macoveistefan: nu e copiat!
Alte întrebări interesante