Limba română, întrebare adresată de Anablandiana382, 9 ani în urmă

Caracterizarea personajului Praslea cel voinic si merele de aur. Imi trebuie urgent ma puteti ajuta?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de EagleEyes
224

Salut ! ❁

Prâslea este personajul principal din opera literară „Prâslea cel voinic și merele de aur” scrisă de Petre Ispirescu și simbolizează forțele binelui. Este caracterizat în mod direct, de către narator și de alte personaje, cât și în mod indirect, prin fapte, limbaj, gesturi și comportament.

Trăsăturile fizice nu apar în operă, făcându-se referire doar la faptul că este mezinul împăratului, prin substantivul „prâslea”. Calitățile sale se dezvăluie pe tot parcursul basmului. În mod direct este caracterizat de împărat, care îl consideră, la început, nepregătit pentru această experiență.

Portretul moral reiese din comportamentul său: este înțelept și cu simț practic, atunci când îl pândește pe hoțul merelor. În plus, își demonstrează curajul și vitejia în confruntarea cu zmeii și mila când salvează puii zgripțuroaicei. Trăsătura sa morală dominantă este omenia, pentru că pedeaspa fraților o lasă în seama lui Dumnezeu.

Faptele și atitudinea personajului dezvăluie indirect alte trăsături, precum istețimea, perseverența, modestia. Tot indirect este prezentat și prin nume, căruia autorul îi asociază epitetul „cel voinic”, cu rol în individualizare și de evidențiere a trăsăturii ieșite din comun.

În concluzie, acest personaj ilustrează forțele binelui, fiind un reprezentat al omului din popor care luptă pentru adevăr și dreptate.

Câteva detalii:

Personajul literar este persoana care participă la acțiunea unei opere epice sau dramatice.

Modalitățile de caracterizare a unui personaj:

  • direct - de către narator, alte personaje și prin autocaracterizare;
  • indirect - prin gesturi, limbaj, gânduri, nume, relațiile cu alte personaje;

Alte întrebări interesante