caracterizarea regiunii DOBROGEA, caracteristicile reliefului, apele, clima, vegetația și animalele, așezările, județe din Dobrogea
DAU COROANĂ
URGENT, URGENT
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:Dobrogea eate un habitat istoric si geografic dintre Dunare si Marea Neagra,care face parte din teritoriul Romaniei,Bulgariei si Ungariei.
Judete din Dobrogea:Tulcea,Constanta.Dobrogea are un climat de ARIDITATE,cu temperaturi medii-mari.Relieful=podiș relativ rigid
Explicație:
Vegetatia Dobrogei este formata in cea mai mare parte din stepa, la care se adauga suprafete de silvostepa si paduri de stejar.
Răspuns:
Dobrogea
Relieful- in partea de nord gasim un relief vechi, fragmentat si erodat. Aici gasim cei mai vechi munti din tara,Muntii Macinului, formati in orogeneza hercinica. Datorita vechimii acesti munti au inaltimea unor dealuri de pana in 500 de metri.
In partea centrala gasim primul uscat format in Romania, si anume Podisul Casimcei.Este format din roci cristaline verzi.
in sud gasim un relief de podis cu inaltimi de pana in 200m format pe roci moi ( nisip,pitris,loess)
Apele- raurile sunt scurte si cu debite mici. Ele sunt Taița,Telița,Slava si Casimcea.
avem multe lacuri de tip limane maritime si lagune .Aici gasim cel mai mare lac din tara ( Razim)
clima- este una de tip continentalcu influente pontice si de ariditate
vegetatia- stepa si paduri de stejar in nord
fauna- predomina rozatoarele si pasarile ( soareci,iepuri de camp, prepelite,fazani,uliu) dar si animale de padure precum vulpi,mistreti.
asezarile- gasim sate rasfirate printre podgorii, iar cele mai mari orase sunt Tulcea si Constanta.
Cele doua judete sunt judetele Tulcea si Constanta.