Geografie, întrebare adresată de alexmiarezu, 8 ani în urmă

caracterizeaza, la alegere, una dintre unitatile de relief ale romaniei, asa cum ai invatat la lectia caracteristicile geografice ale regiunii mele.( eu am ales campia de vest, iar la lectia din enunt sunt mai multe puncte cre trebuie sa la completezi adica: pozitia geografica relieful clima apele vegetetia, fauna, solurile populatia asezarile omenesti si resursele,activitatile economice )


alexmiarezu: ofer 70 puncte+coroana +multumesc+cerere de prietenie pt primele 3 raspunsuri si pt raspunsurile care vor veni in juma di ora✍
alexmiarezu: scz, jumatate de ora
paulamuha2018: nu conteaza...sper ca te am ajutat =)
alexmiarezu: normal ca da!!!!!!‍

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de paulamuha2018
42

Răspuns:

Drept Câmpia de Vest este denumit sectorul românesc al Marii Câmpii Ungare . Se întinde pe o lungime de peste 375 km și este delimitată de: granița de stat cu Serbia și Ungaria (în vest), Dealurile de Vest și Carpații Occidentali (în est), râul Tur (în nord) și granița cu Serbia (în sud).

Limitele:

spre N – Ungaria

spre E - Dealurile de vest si Carpatii Occidentali

spre V – Granița cu Ungaria si Serbia

in S – Granita cu Serbia

Relieful este alcătuit din trei trepte:

-câmpie înaltă: de peste 100 m, mai veche (din Pleistocen) și în general situată spre deal

-câmpie orizontală: este netedǎ și prezintă acumulari de nisip

-câmpie joasă: în care râurile au tendință de înmlăștinire

Clima:Temperaturile medii anuale se încadrează în intervalul 10-12°C. Se observă diferențe între partea nordică (9-10°C) și partea sudică (10-11°C). Precipitațiile medii anuale sunt între 550-600 mm.

Vegetatia:

Vegetația naturală s-a păstrat doar pe areale extrem de restrânse. Solurile sunt din clasa molisolurilor (cernoziomuri) și solurilor intrazonale (hidromorfe, halomorfe, psamosolurilor în Câmpia Careiului).

Resursele subsolului

Resursele sunt legate de falierea fundamentului: ape minerale, petrol, gaze naturale. Apele minerale apar pe tot cuprinsul Câmpiei de Vest: Tășnad, Oradea, Băile Felix, Salonta. Petrolul și gazele naturale formează una dintre cele mai importante resurse ala câmpiei: Turna, Teremia, Călaceu.

Populația

Etnii: români, maghiari, rromi, bulgari, sârbi, nemți. Densitatea medie este de 50-75 loc/km`2, valorile uneori trec de 1000 loc/km`2(Timișoara, Oradea, Arad). Sporul natural are valori egale cu media pe țară cu excepția Câmpiei Banatului.

Așezări

Urbane: 18 localități,4 cele mai importante fiind: Timișoara, Arad, Oradea, Satu Mare. Rurale: sunt rare și de dimensiuni mari( peste 3000 de locuitori) și au un grad de geometrizare ce se accentuează de la N spre S.

Agricultura

Agricultura este o ocupație veche și importantă pentru acest spațiu. Cultura plantelor se practică în condiții de randament sporit. Creșterea animalelor se remarcă prin toate tipurile de animale (În Banat mai ales porcine).

Industria

Din punct de vedere industrial, actual industriile sunt concentrate în cele 4 orașe principale: construcții de mașini, utilaj greu, industria textilă, anvelope.

Transporturile

Majoritatea se desfășoară de-a lungul liniei de transport a Câmpiei de Vest: Halmeu, Stamora Moravița (aliniament N-S). Se desprind o serie de magistrale: 4 (Satu Mare-Oradea-Timișoara), 3 (Crișul Repede), 2 (Valea Mureșului), 1 (Timișoara-Caransebeș). E traversată de artere rutiere importante, și de rute fluviale


paulamuha2018: sper sa te ajute...sa stii ca majoritatea informatiilor sunt de pe Wikipedia=)))
alexmiarezu: e foarte bun, dar vreau sa mai vad raspunsuri
alexmiarezu: ok?
alexmiarezu: aaa si..... acum nu pot sa-ti dau coroana
alexmiarezu: asa m-i s-a mai intamplat la alte intrebari
alexmiarezu: vrei sa vrbim pe inbox?
paulamuha2018: ok..
Alte întrebări interesante