Fizică, întrebare adresată de BecheanuRaul, 8 ani în urmă

Care dintre urmatoarele corpuri pot suferi deformari plastice:
a) elasticul de la o prastie
b) coca pentru paine
c) O bucata de argila
d) O lama de otel

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de legislatie
25

Răspuns: a,b,c,d

Explicație:

1. ce inseamna deformare plastica si elastica ?

 deformarea plastica este acea modificare ireversibila a formei  - NU revine la normal, uneori se sparge / rupe ireversibil.

 deformarea elastica : dupa incetarea actiunii fortei, daca forta nu a fost exagerata,  obiectul isi revine la dimensiunile initiale.  

[ ca sa poti retine, asociaza "deformare plastica "  cu "plastilina" si deformare elastica cu ..."elastic"

2.

a) elasticul - sub actiunea unei forte se intinde, apoi isi revine. Este un exemplu de deformare ELASTICA . Daca forta este prea mare, legaturile dintre moleculele constiutuente se rup si ...elasticul se rupe, deci POATE suferi deformare plastica, in anumite conditii.

b) coca pentru paine . In niste limite destul de restranse, coca este elastica.. tragi usor de ea si apoi isi revine. Dar elasticitatea ei este limitata, se deformeaza si apoi se  rupe destul de usor.

c) argila este - prin excelenta - un exemplu de deformare plastica. [ este asemanatoare cu plastilina]

d) o lama de otel este elastica, isi revine rapid la forma initiala, motiv pentru care majoritatea arcurilor ( pentru masini, de la fotolii, etc) sunt facute din otel. Daca este supusa unei forte mai mari, se rupe [ probabil ca ai vazut un cutit rupt sau indoit]

In concluzie, toate corpurile prezentate POT suferi deformari plastice. Depinde doar de conditiile respective ( marimea fortelor care actioneaza asupra lor )

Alte întrebări interesante