Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Care este rolul literaturii in istorie?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de papapius99
1
  Literatura este foarte importanta. Multe fapte istorice sunt prezentate in literatura, precum Razboiul mondial.
Răspuns de aurelcraciun59
3
                                             Istoria cat si literatura ne arata fapte concrete ce au lasat urme asupra omenirii  ele se completeaza una pe alta si un prim exemplu ar fi anii pasoptisti  care culmineaza cu anul revolutionar 1848.Pasoptismul pentru literatura romana reprezinta epoca de modernizare si de afirmare a romantismului.În aceasta peroada se afirma primii nostri scriitori ca Mihail Kogalniceanu care scrie în Dacia literara .Apare tot în aceasta perioada si Iluminismul scrisul devenind principalul instrument al activitatii culturale în aceasta perioada de plin avant al culturii. Astfel debuteaza Vasile alexandri,nicolae Balcescu.Mihail Kogalniceanu, George Baritiu, Alecu Russo, si multi altii.
Miscarea pasoptista a provocat prin ideile sale o explozie culturala.Nevoia de libertate, de unire si cautarea identitatii nationale duce la aparitia unei literaturi originale cu specific national care includ si valorile romanesti în cultura europeana.
Vasile Alecsandri are un rol important în tratatul de la Paris din 19 august 1858 dedicandu-se trup si suflet unirii.
Parisul devine centrul intelectualitatii romanesti si legatura cu modernismul.Venind în tara îsi doresc sa ridice neamul romanesc .înfiintand institutii culturale ,presa în limba romana.un învatamant modern Heliade Radulescu fiind unul din cei mai importanti contribuitori la dezvoltarea învatamantului înfiintand prima Gazeta din muntenia „ Curierul Romanesc„ si pune Bazele Filarmonicii. Încep a scrie Poezii patriotice cu un rol de se forma gustul pentru poezie a poporului roman.Apar si piesele de teatru cu tenta de patriotism si bun gust.
                     Înaintasii nostri ne-au lasat  mostenire modul de a gandi modern, bazat pe spirit critic ,ambitie si dorinta puternica de a progresa.


Alte întrebări interesante