Biologie, întrebare adresată de Giku15, 9 ani în urmă

Care este teza cea mai importanta a teoriei selectiei naturale?
Expune-o si da exemple de realizare a ei in natura?
Ma ajuta cineva va rog..:(:(

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de DanaRozalia
98
Cea mai importanta teza a selectiei naturale este cea a lui Charles Darwin (1809-1882, Marea Britanie), care , in 1859 publica ,,Originea speciilor''. Prima data s-a scris despre aceasta teorie intre 1835-1837 de catre  Edward Blyth (1810-1873),pentru ca, mai apoi , Darwin sa faca cunoscuta pe deplin aceasta teza. In aceasta carte el dezvolta teoria evolutionista ( constata ca, de-a lungul timpului, toate speciile au evoluat din anumiti stramosi comuni), aceasta evolutie fiind rezultatul procesului numit de catre Darwin ,,selectie naturala''.
Selectia naturala poate fi definita ca o modalitate fundamentala (sau un mecanism) al evolutiei speciilor (fie plante, fie animale). selectia naturala se produce prin eliminarea (prin lupta pentru existenta) a indivizilor cu insusiri necorespunzatoare si , prin aceasta modalitate, pastrarea indivizilor cu insusiri avantajoase din punct de vedere biologic.Un organism poate poseda deci o anumita trasatura sau caracteristica ereditara, care sa ii ofere sanse mai mare de supravietuire, intr-un anumit mediu. Odata cu trecerea timpului, aceasta caracteristica , trasatura, se poate raspandi  tot mai mult la membri populatiei respective .


DanaRozalia: exemplu: adaptarea anumitor specii de copaci la clima tot mai secetoasa. In timp, au supravietuit copacii cu radacini mai lungi, sufucient de lungi pt. a ajunge la panza freatica in cazul secetelor. Astfel, gena radacinilor mai lungi s-a transmis la tot mai multi membri ai speciei, iar gena radacinilor scurte a disparut.
Alte întrebări interesante