Biologie, întrebare adresată de Mimica21, 8 ani în urmă

Care sunt factorii din mediu care pot fi influentati de activitatile organismelor:factorii biotici sau cei abiotici?Argumentează raspunsul in 2-3 propozitii.
Dau coroana

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de lina9m
20
Oragnismele fac parte din factorii biotici, cei cu viață, și pot pe de o parte să influențeze atât factorii fără viață (abiotici) cât și pe cei biotici. Cum putem vedea în exemplul următor influența factorilor biotici asupra acelora abiotici,râma care trăiește în sol poate influența calitatea acestuia prin afânarea și fertilizarea acestuia. Alt exemplu în acest sens îl reprezintă descompunerea substanțelor de către bacterii ce din nou pot îmbunătăți fertilitatea solului. Exemple de influențe ale factorilor biotici asupra altor factori biotici, sunt relațiile ce pot apărea între viețuitoare, spre exemplu în interiorul aceleași specii de apărare, cum mama își apără puiul de prădători, dar și relații între specii diferite cum sunt cele de hrănire, cum sunt lanțurile trofice (iarba este consumată de căprioară, căprioara de lup), astfel se menține un echilibru în ecosistem. Mai mult, lupul este o viețuitoare care în general consumă animale bolnave sau bătrâne, astfel acesta păstrează sănătatea turmelor de animale dintr-o pădure. 

Mimica21: Mersii mult...nu pot da coroana acum.Mai trenuie sa fie un comentariu.Iti promit ca iti dau.Ma mai poti ajuta la ceva?Te rogg
Alte întrebări interesante