Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

care sunt regulile rezumatului

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de adresaana
29

Noțiuni generale despre ce înseamnă un rezumat găsești aici:

    https://brainly.ro/tema/310660

Un rezumat nu se face la întâmplare. El trebuie să respecte anumite reguli, create pentru a asigura o formă unitară și o ușurință în aprecierea rezumatelor de către cititori și, nu în ultimul rând, de către profesorii care ne dau note.

Regulile care trebuie respectate atunci când alcătuiești un rezumat sunt următoarele:

1. Se începe direct cu prezentarea faptelor din text, fără introducere despre autor sau operă.

2. Se respectă succesiunea ideilor și a evenimentelor din textul inițial.

3. Se includ în rezumat doar evenimentele și informațiile importante în desfășurarea acțiunii.

4. Nu se folosesc dialoguri și nici descrieri. Dacă sunt esențiale, dialogurile se transformă în vorbire indirectă și se prezintă pe scurt.

5. Se redă acțiunea la persoana a III-a, chiar și atunci când textul a fost scris la persoana I.

6. Se folosesc verbe predominant la indicativ prezent. Acolo unde se vorbește despre acțiuni anterioare celei principale, se pot folosi perfectul compus sau mai mult ca perfectul. Nu se folosește niciodată perfectul simplu!

7. Se folosește un limbaj literar, clar și concis. Nu se preiau din text regionalisme sau arhaisme, ci ele se înlocuiesc cu sinonimele corespunzătoare.

8. Nu se dau citate din textul inițial. Nu se preiau din text figuri de stil, nici interjecții, păreri personale sau alte mărci ale subiectivității.

10. Nu se utilizează termeni și expresii precum „autorul”, „naratorul”, „personajul”, „autorul prezintă în detaliu...”, „textul începe cu...”, „personajul pricipal se duce / face / este (etc.)...”

11. Se adoptă o atitudine obiectivă față de cele relatate. Nu se exprimă opinii personale ale cititorului asupra celor povestite.

12. Nu se depășește o treime din lungimea textului inițial.

Deși par numeroase, aceste reguli nu sunt greu de înțeles și de însușit. Prin practică, vei dobândi experiența necesară și vei putea face rezumate frumoase ori de câte ori ți se va cere.

Alte explicații și sfaturi privind alcătuirea unui rezumat poți citi aici:

https://brainly.ro/tema/987328

Alte întrebări interesante