Biologie, întrebare adresată de bio6, 9 ani în urmă

care sunt rolurile spongierilor in natura ?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de teomote74
1
Spongierii sunt un grup de animalenevertebrate, aparținând încrengăturiiPorifera. Acestea sunt primele animale aparute pe pamant,totodata si cele mai simple. Denumirea de spongieri vine de la substanța numită spongină care se găsește între cele două straturi de celule și formează scheletul buretelui. În total se cunosc 9.233 de specii de spongieri.

Acestea sunt organisme pluricelulare care au corpul format din un număr variabil de pori și sisteme canaliculare dezvoltate pe un schelet direct amplasat în mediul marin, pe fundul căreia aceștia proliferează. Structura lor poate fi rezumată din punct de vedere structural ca un strat gelatinos de spongină poziționat între două straturi externe de celule.

Deși acestea posedă structuri care îi permit clasificarea ca animale, spongierii nu posedăcelule capabile de diferențiere și specializare. Pe lângă această particularitate, spongierii nu posedă nici sistem nervos, digestiv, circulator ori excretor, majoritatea funcțiilor necesare vieții fiind asigurate de puținele tipuri de celule specializate existente și de circuitul apei în cadrul acestora.

Alte întrebări interesante