Limba română, întrebare adresată de Ioan7615, 8 ani în urmă

Caută alte informații despre rândunică. poți folosi enciclopedii tipărite sau on-line. scrie una dintre acestea care ți se pare foarte interesantă​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de gideialexandru7
1

Răspuns:

Pentru majoritatea oamenilor, rândunica este sinonim cu venirea primăverii. Această pasăre migratoare călătorește prin lume în căutarea climatului ideal pentru hrănire și reproducere. Iată 20 de curiozități despre rândunică.

1. Denumirea științifică a rândunicii este Hirundo rustica.

2. Rândunelele pot fi găsite pe tot globul, cu excepția Australiei și Antarcticii. Se adaptează ușor la mediu, fiind întâlnite atât în orașe cât și la sate.

3. Există 79 de specii de rândunele în lume.

4. Speciile de rândunele diferă între ele prin culoare și locul în care își construiesc cuiburile.

5. Aspectul rândunicii indică adaptabilitatea sa la zboruri rapide: are aripi înguste și coadă lungă. Lungimea corpului variază între 6 și 23 cm. Greutatea variază de la 10 la 60 de grame. Anvergura aripilor rândunicii este de 30 cm. Puteți recunoaște pasărea după penajul albastru închis, care în soare prezintă un luciu metalic.

6. Aceste păsări se hrănesc exclusiv cu insecte. Dieta include muște, fluturi, țânțari și gândaci.

7. Rândunica petrece 95% din timp în zbor și foarte rar coboară pe pământ.

8. Durata medie de viață a unei rândunici este de 4 ani. În cazuri rare poate trăi 8 ani.

9. O rândunică în zbor poate atinge o viteză de până la 120 km/h.

10. Femelele și masculii diferă puțin prin culoarea penajului. În primele zile de viață, puii au o culoare foarte diferită de cea a părinților.

11. Rândunelele au o vedere foarte bună. Văd perfect în depărtare și pot distinge o insectă minusculă în zbor, urmărind-o și apoi capturând-o.

12. Cuibul rândunelelor poate fi folosit câțiva ani, iar, în unele cazuri, este folosit și de către generația următoare.

13. Rândunica este pasărea simbol a Republicii Estonia.

14. Rândunelele migrează de două ori pe an. Petrec iarna în Africa, iar după aceea se întorc. Migrația lor este un proces complex și periculos. De foarte multe ori, din cauza condițiilor meteorologice nefaste, stoluri întregi de rândunele mor.

15. Odată cu apariția primăverii, aceste păsări migratoare încep să-și caute o pereche. Rândunica este monogamă și cuplurile stau împreună perioade lungi de timp. Desigur, există și cazuri de poligamie, dar acestea sunt mai degrabă o excepție de la regulă.

16. Femela depune între 3 și 6 ouă. Două săptămâni mai târziu puii eclozează. Începând cu a 20-a zi de viață, rândunelele tinere sunt gata să părăsească cuibul.

17. O rândunică se maturizează la un an după ce eclozează. În primul an depun mai puține ouă în comparație cu cele de vârstă mai mare.

18. În timpul migrației sau după sosirea în locurile de cuibărit, sunt cunoscute cazurile de decese în masă asociate cu răcirea bruscă a vremii. De exemplu, în 1974, în Elveția au fost găsite sute de mii de rândunici moarte din cauza înghețului și a ninsorilor abundente.

19. Rândunica era considerată o pasăre sacră în Egiptul antic

20. Rândunelele sunt benefice pentru om, ucigând insectele mici care nu sunt consumate de alte animale (în special muște și țânțari).


Ioan7615: cand pot dau corana
Alte întrebări interesante