Fizică, întrebare adresată de alexandratat22, 8 ani în urmă

Ce corp nu se scufunda dar nici nu pluteste? Ce corp are greutatea egala cu forța arhimedica si sta in echilibru? Am nev rpd de exemple

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de legislatie
0

Orice corp a carui densitate medie este aproximativ egala cu densitatea apei  1 000 kg/m cub nu pluteste si nu se scufunda.  Exemplul cel mai bun este pestele, care contine o vezica 'inotatoare", cu ajutorul  careia, in functie de continut ( apa/ azot), isi modifica denistatea corpului astfel incat sa fie egala cu a apei in care se afla.  Densitatea medie este volum total / masa... Daca in corpul respectiv este si un gol umplut cu gaz, densitatea scade.

Legea lui Arhimede spune ca un corp este impins de jos in sus cu o forta egala cu greutatea fluidului pe care il dezlocuie.

Rezulta ca greutatea volumului de apa dezlocuit = greutatea obiectului

greutatea = masa x  g

masa  = densitatea x volumul

greutatea = densitate x volum x g

partea din volumul corpului aflat in apa x densitatea apei x g = volumul corpului x densitatea lui x g

Volumul scufundat x densitatea apei = volumul corpului x densitatea corpului .

Pentru un corp care nu sta la suprafata si nu se scufunda, volumul total = volumul scufundat = volumul de apa dezlocuit.

Rezulta ca densitatea corpului = densitatea apei.

Dar un corp poate sa fie facut din otel si sa contina aer. Daca masa lui totala  / volumul total = 1000 kg / m cub, " va sta " intre ape". Exemplul cel mai cunoscut este submarinul.


Alte întrebări interesante