Ce este bulying-ul social?
O regula pentru el??
Răspunsuri la întrebare
Cuvântul „bullying” nu are o traducere exactă în limba română, însă poate fi asociat cu termenii de intimidare, terorizare, brutalizare. Bullying-ul nu presupune existența unui conflict bazat pe o problemă reală, ci pe dorința unor persoane de a-și câștiga puterea și autoritatea, punându-i pe alții într-o lumină proastă. Fenomenul bullying poate fi prezent în orice tip de comunitate, în grupuri sociale, unde persoanele interacționează unele cu altele: la școală, la locul de muncă, în familie, în cartiere, în biserică, în mass-media, chiar între țări etc. Se creează astfel o stare de conflict, care nu poate fi depășită decât dacă se conștientizează existența fenomenului.
Cum Intervenim în Situaţii de Bullying
*Este nevoie să îi ajutăm pe copii să deprindă abilităţile sociale de a face faţă acestor comportamente.
Se întâmplă de multe ori ca oamenii să aibă păreri proaste despre noi, dar noi putem să trecem aceste păreri prin filtrul propriei imagini de sine. Copilul trebuie să aibă o imagine de sine bună, întărită permanent de părinţi. Părinţii înşişi au nevoie de o imagine de sine bună, de a nu se percepe pe sine ca săraci sau divorţaţi sau inferiori sau „altfel”
Asa poti evita un bullying din partea cuiva:
Ignoră-l. Dar chiar să nu-ți pese. Nu te poate umili decât dacă tu crezi că e adevărat ce spune. Cuvintele, gesturile lui spun ceva despre el, despre frustrările lui și nu despre tine. Nu crezi că arată ca un cățeluș care face scandal și se agață de pantaloni trecătorii?
Dă-i replici scurte și mergi mai departe. Amintește-ți: frica ta îi dă putere, deci nu-i arăta frică, dar nici nu sta în prezența lui prea mult ca să te cuprindă frica. Cere sfatul unui coleg, ajutorul unui adult (consilierul școlii, un profesor pe care îl placi, părinții etc.).