Istorie, întrebare adresată de hawks, 8 ani în urmă

ce este problema orientala si cand a debutat​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de TatianaB
2

Problema orientală a fost un aspect important care a dirijat relaţiile internaţionale din Europa. Această problemă s-a declanşat spre sfârşitul secolului al XVII-lea din cauza decăderii Imperiului Otoman şi s-a încheiat abia după Primul Război Mondial când Imperiul Otoman s-a destrămat definitiv.

Problema orientală este numită și „Criza Orientală”, iar ca dată de declanșare este anul 1774, odată cu înfrângerea Imperiului Otoman în războiul început în 1768.

Criza orientală a avut mai multe aspecte:

→ Existența unor mari puteri între care apare rivalitatea și dorința de anexare a teritoriilor otomane. Dintre marile puteri interesate se numără Imperiul Habsburgic şi cel Rus.

→ Marile puteri ca Marea Britanie şi Franţa, susțineau Imperiul Otoman pentru a nu fi cucerit, fiindcă îl considerau un factor esenţial al echilibrului de putere în Europa.

→ Popoarele aflate sub jugul turcilor încercau să profite de atacurile la care era supus Imperiul Otoman, dar şi de slăbiciunea acestuia pentru a obține libertatea și independența statală.

Un rol important în această „Criză Orientală” l-a avut Imperiul Rus. El dorea să dețină controlul în Marea Neagră, dar și în Marea Mediterană. Acest lucru ar fi fost posibil prin ocuparea Constantinopolului și a strâmtorilor Bosfor și Dardanele. Rusia își arăta interesul și în apărarea intereselor creștinilor ortodocși din Imperiul Otoman. Un motiv în plus pentru acțiunile militare și politice ale rușilor împotriva otomanilor era că cea mai importantă patriarhie ortodoxă era sub stăpânirea lor.

Informații despre Primul Război Mondial putem citi aici: https://brainly.ro/tema/10189435

Succes!

#SPJ1


hawks: multumesc
Alte întrebări interesante