Limba română, întrebare adresată de kitten123, 9 ani în urmă

Ce inseamna analiza morfosintactica?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de adresaana
12

Răspuns:

  • Analiza morfosintactică este analiza care prezintă informațiile despre un cuvânt în această ordine: întâi cele de morfologie, apoi cele de sintaxă.

  • Morfologia este partea gramaticii care se ocupă cu studiul regulilor după care formate cuvintele: structura internă și modificările de formă care apar prin folosirea lor în diferite situații.

Pe scurt, morfologia se ocupă de:

  1. flexiunea cuvintelor după număr, gen, caz, persoană, timp, mod ș.a., adică de orice modificări care pot fi aduse formei unui cuvânt prin folosirea diverselor desinențe, articole și a altor elemente.
  2. clasificarea cuvintelor după diferite criterii, în funcție de forma lor și de modul în care sunt folosite în comunicare

  • Sintaxa este partea gramaticii care se ocupă de studiul regulilor de îmbinare a cuvintelor pentru a forma enunțuri corecte din punct de vedere gramatical.

Sintaxa studiază părțile de propoziție și propozițiile care alcătuiesc fraze, precum și necesitatea unor cuvinte de legătură între acestea.

Exemplu (elementele de morfologie sunt scrise cu litere înclinate, cele de sintaxă cu litere îngroșate):

„Andrei este un copil deștept.”

  • „Andrei” = substantiv propriu, caz nominativ, funcția sintactică de subiect
  • „este” = verb copulativ, conj. a IV-a, diateza activă, mod indicativ, timp prezent, pers. a III-a singular, intră în alcătuirea predicatului nominal „este un copil”
  • „un copil” = substantiv comun, simplu, articulat cu art. nehotărât „un”, masculin, singular, caz nominativ, funcția sintactică de nume predicativ, intră în alcătuirea predicatului nominal „este un copil”
  • „deștept” = adjectiv propriu-zis, simplu, se acordă în gen, număr și caz cu subst. determinat „un copil” (masculin, singular, nominativ), funcția sintactică de atribut

Alte întrebări interesante