Limba română, întrebare adresată de larisaflorea231, 8 ani în urmă

ce inseamna cuvinete lexicale​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andreihristea748
1

Răspuns:

Care aparține lexicului, privitor la lexic,

Familia lexicală sau familia de cuvinte reprezintă totalitatea cuvintelor înrudite ca sens și cu aceeași rădăcină, formate prin derivare, compunere și schimbarea valorii gramaticale de la același cuvânt de bază sau primitiv. Cuvântul format prin adăugarea unui prefix sau sufix se numește cuvânt derivat.

familia lexicală de la a face, cuvânt de bază, are următoarele cuvinte derivate: făcător, făcătură (derivare cu sufixe); desface, preface, reface (derivare cu prefixe), prefăcător, prefăcătorie (derivare parasintetică, adică în același timp cu sufixe și prefixe); bineface, binefăcător, răufăcător, contraface (compuse sau cu elemente de compunere)

În mod obișnuit, familia lexicală a unui cuvânt se stabilește la nivelul unei singure limbi, în cazul nostru limba română. De regulă, sunt incluse în aceste familii doar derivatele și compusele create în interiorul limbii respective (în unele cazuri sunt incluse și împrumuturile neologice analizabile). Nu intră în familia lexicală nici combinațiile frazeologice.

familia lexicală a cuvântului mână cuprinde: mânuță, mânușiță, mănușă, mânui, înmâna etc., dar nu și cuvintele obținute de la împrumutul neologic manus (latină), precum: manevră, manșetă, manichiură, manufactură etc. În familia de cuvinte a substantivului mână nu intră nici combinațiile frazeologice de forma: mână în mână, peste mână, pe sub mână, a da mâna, a fi mână spart, a avea pe cineva la mână etc.

În cazul cuvintelor compuse, acestea aparțin unui număr de familii lexicale identic cu termenii din componența lor care au conținut noțional.

fiecare din cuvintele compuse gura-leului, floarea-soarelui, floarea-de-colț, fac parte din doua familii lexicale (gura, leu; floare, soare; floare, colț), iar cuvinte precum Statu-Palmă-Barba-Cot pot fi incluse în patru familii lexicale (stat, palmă, barbă, cot).

Cuvintele unei familii lexicale nu aparțin unei singure categorii lexico-gramaticale.

familia de cuvinte pentru tânăr: tânăruț, tinerel (substantiv/adjectiv), tineresc (adjectiv); tinerește (adverb); tineret, tinerețe, tinerime (substantive); întineri (verb), întineritor (adjectiv)

! Familie lexicală a unui cuvânt nu trebuie confundată cu paradigma flexionară a unui cuvânt. Flexiunea şi derivarea sunt două concepte total diferite. Spre exemplu, muncind e numai una din formele flexionare (determinate gramatical) ale cuvântului a munci, iar muncitor e un cuvânt diferit, cu propria sa mulțime de forme sau paradigmă flexionară (ex. muncitor – muncitori – muncitorul – muncitorului – muncitorii etc.).

Răspuns de sandromariodaniel
1

Familia lexicală cuprinde toate cuvintele formate prin derivare, compunere sau conversiune de la un cuvânt de bază. Aceste cuvinte sunt înrudite ca sens. Într-o familie lexicală intră doar forma de bază (forma-tip) a unui cuvânt, nu și formele de plural, de genitiv-dativ sau verbele la diferite moduri și timpuri.

Familia de Cuvinte este acelasi lucru cu Familia Lexicala, iar cuvintele lexicale sunt cuvintele care formeaza aceasta Familie de Cuvinte

De Exemplu: Familia lexicala a cuvantului "frunza" ese: frunzis, frunzulica, frunzoi, frunzuca, infrunzire, desfrunzire, reinfrunzire, frunzos, infrunzit, neinfrunzit, a frunzari, a infrunzi, a desfrunzi, frunza-lata, frunzaverde etc.

cuvintele din familia lexicala SUNT Cuvintele Lexicale

Alte întrebări interesante