ce inseamna sa lucrezi ca IT ?Ce trebuie sa faci pe calculatoare?
Răspunsuri la întrebare
IT reprezinta un domeniu imens, nu tot personalul IT are aceleasi sarcini.
Mai jos vei gasi o lista cu cateva joburi si sarcinile principale pe care le pot avea aceste posturi :
1. Programator / developer :
- Este persoana responsabila pentru crearea, mentinerea, modificarea si dezvolatrea programelor software potrivit nevoilor utilizatorilor.
- Transpune in unul sau mai multe limbaje de programare care pot fi intelese de computer algoritmii (ce reprezinta instructiuni pas cu pas) pentru rezolvarea problemelor.
2. Tester
- Este persoana responsabila pentru testarea aplicatiilor/sistemelor in scopul gasirii si semnalarii potentialelor probleme.
- Se foloseste de diferite unelte specifice pentru automatizarea testelor.
3. Tehnician / Suport tehnic
- Este persoana responsabila cu mentinerea, repararea si instalarea infrastructurii tehnice (computere, elemente simple de retea, periferice, etc.)
- Configurarea si operarea corespunzatoare a computerelor, in special a serverelor.
4. Administrator sistem/retea
- Proiectarea, operarea si mentinerea sistemelor de comunicatie, a computerelor , supravegherea si indrumarea tehnicienilor, instruirea personalului in vederea folosirii corespunzatoare a sistemelor
5. Manager proiect IT
- Sunt responsabili cu supravegherea bunei functionari ale proiectelor.
- Organizeaza restul personalului tehnic.
- Organizeaza conferinte si prezentari cu clientii / investitorii
- Responsabil cu balansarea bugetului.
6. Analist securitate
- Responsabil cu protejarea infrastructurii, retelei si sistemelor impotriva atacurilor si breselor de securitate cibernetica.
- Cunosc bine sistemele atat la nivel hardware cat si software, pot anticipa posibile metode de atac si pot recomanda solutii.
- Trebuie sa fie mereu informati cu privire la noile pericole cibernetice.
7. Administrator baze de date
- Proiectarea si administrarea bazelor de date
De cele mai mutle ori exista o specializare suplimentara, poate exista administrator de sistem separat de cel de retea, pot exista arhitecti a caror scop este proiectarea retelelor, separat de postul de administrator. In web development pot exista programatori specializati pe front-end (aspectul site-ului) si back-end (sistemul din spatele site-ului, modul in care datele sunt prelucrate), etc.
Acestea sunt doar cateva sarcini principale, pot exista diverse sarcini in functie de problema. E foarte probabil ca domeniul sa se extinda mai mult in viitor si sa apara noi cerinte.