Limba română, întrebare adresată de roberto09, 8 ani în urmă

Ce personaj fantastic este amintit în text pe lângă personajele umane la textul Moara lui Călifar.Vă rog cine știe???​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Leonard
228

Salut!

Ce personaj fantastic este amintit în textul „Moara lui Călifar”, de Gala Galaction, pe lângă personajele umane?

______

Răspuns:

Încă de la începutul operei, se remarcă prezența personajului fantastic Satana, acesta primind mai multe denumiri așa cum sunt întâlnite în popor. Diversele apelative ale aceluiași personaj au fost evidențiate în text:

„În Alăutești, în nopțile de vreme rea, tor­că­toa­re­le spuneau, înviind focul, că moș Că­lifar își vân­du­se sufletul Satanei pentru nu știu câte veacuri de viață; că Ucigă-l-Crucea întinsese în ia­zul morii, sufletelor cre­știnești, un laț vrăjit; și că morarul procop­sea, cu bogățiile cu care Dia­vo­lul ispiti pe Domnul Hristos, pe oricine le poftea și ve­nea ca să le ceară. Dar lațul diavolesc ast­fel se înnoda pe sufletul celui ce râvnise procopseala necurată, că acesta își sărea din minți: Bu­nă­tă­țile cu care îl hărăzea Vicleanul erau atât de multe, și bucuria cu care îl gâdila era așa de as­cu­ți­tă, că neno­rocitul îndrăzneț, perpelindu-se ca un câine încărcat de viespi și râzând smintit în feri­cirea lui drăcească, venea de-a rostogolul că­tre iaz și oticnea în el. Iazul și moara lui Că­li­far erau o născocire a întunericului. Acest iaz, în care moara se privea de vea­curi, nu era un iaz ca orișicare; pentru-că pe fața lui nu se izvodea, niciodată, nici o undă. De-a pururi, fața lui sta lin­să, lim­pede, înghețată, ca un stei de sare străve­zie, într’un ram de trestii și de sălcii. Zăga­zul, ce se înălța în coasta morii, era – spuneau creștinii înfiorați – întărit pe dedesubt cu oasele acelora pe care îi ispitiseră como­rile Satanei și veniseră la Călifar ca să-i procopsească. Moara sta, sub învelișul ei cu streașină de-un stânjen, ca un cap cu gânduri rele, subt o pălărie trasă pes­te ochi. Nimeni nu văzuse moara în umblet. Mora­rul măcina numai pentru stăpânu-său Ni­chi­per­cea, – și cine știe pe ce vreme. Se spu­nea însă că, atunci când Călifar ridica stăvilarul și slo­bo­zea pe scoc cimpoiul apei, apa fluera cum flueră un șarpe încolțit de flăcări; iar de subt fă­cău, se scurgea în spumegai de sânge. Și câte nu se mai spu­neau! Câți îndrăzneți, din sat și de pe aiu­rea, furați de minți, prostiți de Naiba și sorbiți de iazul fermecat, nu erau de pome­nire șe­ză­to­ri­lor din Alăutești! Și frica ne­voiașilor se înghesuia pe lângă vatra pâlpâitoare; iar curajul voi­ni­ci­lor stătea drept, cu mâna în pieptar: nouros, gânditor și pare-că gata de-o încercare.”

______

Explicații:

Personajele fantastice sunt personaje imaginare, ireale, create de mintea omului, care simbolizează, de regulă, forțe ale binelui sau ale răului.

Alte personaje fantastice din literatura română: balaur, zmeu, zână, scorpie, Sânziene, cal năzdrăvan, Făt-Frumos, Sfânta Duminică, Sfânta Vineri, ursitoare, Muma Pădurii, spiriduș, iele, căpcăun.

Alte întrebări interesante