Religie, întrebare adresată de penucristian78, 8 ani în urmă

ce reprezintă pentru tine Sfânta Liturghie?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de carmen154
4
Sfânta Liturghie este slujba principală și centrală a Bisericii Ortodoxe. Cel mai adesea se slujește Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, iar uneori Liturghia Sfântului Vasile cel Mare și Liturghia Darurilor mai înainte sfințite. Dar există și alte Liturghii, precum Liturghia Sfântului Iacov sau Liturghia Sfântului Marcu.

Dumnezeiasca Liturghie este o slujbă euharistică. Este compusă din trei părți: Proscomidia (sau Prothesis), slujba de pregătire a Sfintelor Daruri, Liturghia catehumenilor, numită și Liturghia Cuvântului, în timpul căreia sunt prezentate și comentate fragmente din Sfânta Scriptură, urmată de Liturghia credincioșilor, uneori numită și Liturghia euharistică, pe parcursul căreia Darurile de pâine și vin sunt aduse și sfințite. Biserica Ortodoxă ne învață că Darurile sfințite devin cu adevărat Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, dar nu a formulat niciodată o dogmă cu privire la modul în care se petrece această preschimbare. ~sper că te-am ajutat !
Răspuns de codrutoara
0
Sfânta Liturghie (armeană: Սուրբ Պատարագ Surb Patarag; bulgară: Божествена литургия Bozhestvena liturgiya; georgiană: საღმრთო ლიტურგია saghmrto lit'urgia; greacă: Θεία Λειτουργία Theia Leitourgia; rusă: Божественная литургия Bozhestvennaya liturgiya; sârbă: Света Литургија sau Sveta Liturgija, turca: Kutsal Litürji) este serviciul euharistic din tradiția bizantină a liturghiei creștine. Ca atare, acesta este utilizat în bisericile ortodoxe și cele catolice răsăritene. În tradiția Bisericii Ortodoxe Române, se folosește frecvent sintagma „Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie”. Creștinii armeni, atât cei din Biserica Apostolică Armeană[1] cât și membrii Bisericii Catolice Armene,[2] folosesc același termen. Unii ortodocși orientali folosesc termenul de "darul sfânt" (siriacă: qurbana qadisha) pentru liturghiile lor euharistice. Termenul este uneori aplicat și liturghiilor euharistice de rit roman, deși termenul de Misă este mult mai frecvent utilizat.

În tradiția răsăriteană a Bisericii Creștine, Sfânta Liturghie este interpretată ca un moment în care timpul și spațiul nu există, ci credincioșii participanți ajung în comuniune cu divinitatea. Gradul mare de simbolistică și înțeles în comportamentul liturgic, este intenționat să separe de prezent și să transforme întregul serviciu religios într-un moment cu însemnătate deosebită.
Alte întrebări interesante