Geografie, întrebare adresată de Steffanya006, 8 ani în urmă

Ce resurse naturale sunt în judetul Călărași? Îmi trebuie pentru un proiect, pe ce care nu știu să-l fac vă rog ajutați-mă ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MrRobertMarian
1

Răspuns:

Resurse naturale O resursă naturală foarte importantă de care municipiul Călărași dispune este reprezentată de terenul agricol. Cele 8.266 ha de teren agricol deţinut de municipiu reprezintă 62,05% din suprafaţa totală a unităţii administrative și este în cvasitotalitate arabil (doar 102 ha sunt alte tipuri de tern agricol). Pe lângă suprafaţa întinsă, importanţa terenului agricol este consolidată de calitatea ridicată a solurilor (cernoziomuri și soluri aluviale) și gradul destul de redus de fărâmiţare a terenului arabil.

Materii prime de interes economic, însă exploatate în mică măsură, sunt straturile de nisip şi pietriş cunoscute sub numele de “Stratele de Frăteşti”. Suprafaţa pădurilor și vegetaţiei forestiere din municipiul Călărași este de 1.183 ha, reprezentând 8,9% din suprafaţa municipiului. Importanţa acestei resurse este datorată în special biodiversităţii și fondului cinegetic disponibil și mai puţin resurselor forestiere.

O altă resursă naturală a municipiului Călăraşi este constituită de apele de suprafaţă: Fluviul Dunărea, braţul Borcea, canalul amenajat pe braţul stâng al acestuia, dar şi apele subterane.

Municipiul Călărași cuprinde circa 40% din cele 4.023 ha ale ariei de protecţie specială avifaunistică Iezerul Călărași (cealaltă parte este cuprinsă de comunele Cuza Vodă și Grădiștea). Iezerul Călărași a fost declarată arie naturală protejată în luna octombrie 2000, are statut de protecţie din anul 2004 și face parte din reţeaua Natura 2000 începând cu anul 2007.

APSA Iezerul Călărași reprezintă un fost lac natural foarte întins (se întindea pe aproximativ toată suprafaţa sitului actual) care a fost asanat în anii 1960 pentru exploatarea agricolă a terenului și pentru construirea unor capacităţi de acvacultură. Actualmente, lacul mai are un luciu de apă de circa 550 ha și este alimentat cu apă din Dunăre prin canale artificiale. ASPA Iezerul Călărași este deosebit de important datorită faptului că găzduiește numeroase specii de păsări protejate (dintre care 7 sunt periclitate la nivel global), dar și de pești, amfibieni și mamifere.

Începând cu 13 iunie 2012, Iezerul Călărași a fost declarat una dintre cele 19 Zone umede de importanţă internaţională de pe teritoriul României.

Alte întrebări interesante