Limba română, întrebare adresată de ionv2864, 8 ani în urmă

Ce semnifica salcamul tăiat de Ilie Moromete, din romanul "Morometii"?(15-20 randuri)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Likeandemon
12

simbol al trăiniciei și al stabilității satului. Scena este simbolică: pe fundalul bocetelor din cimitir, Ilie taie salcâmul și locul rămâne parcă gol.

Răspuns de JustKidding
20

"Salcamul reprezinta dublul vegetal al lui Moromete"

Procesul taierii copacului se realizeaza pe un fundal trist (al plangerii la cimitir), aceasta scena avand la baza o analiza psihologica profunda.

Salcamul este un element sugestiv satului, al stabilitatii si mentinerii, perceput drept  "axa a lumii". Autorul rememoreaza evenimentele din trecut legate de existenta salcamului, copac care era cunoscut de toti si care a purtat generatii de-a lungul timpului. =>In aceasta scena este subliniat dezechilibrul care se produce odata cu prabusirea sa.

Spatiul se conformeaza evenimentului, fiind surprinsa atmosfera rau-prevestitoare "campia napadea imprejurimile", "ciorile croncaneau a pustiu". Astfel, caderea salcamului reprezinta o imagine exponenta decaderii sufletesti a lui Ilie Moromete, care a fost dezamagit de fiii cei mari (dar care anticipa si distrugerile din volumul al 2-lea, cauzate de razboi)

Alte întrebări interesante