Biologie, întrebare adresată de ciocanalexandrp9lmcg, 8 ani în urmă

ce stiti despre sistemul digestiv urgent

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
1
Sistemul digestiv este alcatuit din :
- tub digestiv [cavitate bucala, faringe, esofag, stomac, intestin subtire, intestin gros] ;
- glande anexe [glande salivare, ficatul, pancreasul].
Faringele, organ in forma de pâlnie [cale de intersecție intre sistemul digestiv si sistemul respirator].
Esofagul este un organ tubular, traversează cutia toracica.
Stomacul localizat in abdomen. Spre esofag prezintă sfincter cardia. Este un organ cavitar, captusit cu mucoasa gastrica [conține glande care secreta suc gastric]. Sucul gastric este alcatuit din mucus si acid clorhidric. Peretii stomacului prezinta muschi longitudinali, circulari și oblici.
Intestinul subțire este organ tubular localizat in cavitatea abdominala si are 4-6 metri. Are forma de potcoava si se numeste duoden. Este captusit de mucoasa intestinala. Intestinul gros este localizat in abdomen. Este alcatuit din mai multe portiuni : colon, rectul care se termina cu anus.
Glandele salivare se găsesc la nivelul cavitatii bucale. Produc saliva pe care o varsa in cavitatea bucala. Saliva conține apa, mucus, lizozimi [substanța dezinfectanta] ; o enzima numita amilaza salivara [substanța chimica cu rol in digestie].
Ficatul este cea mai mare glanda din corp cu 1,5 kg. Are culoare brun-inchis {vascularizat}. Este localizat in partea dreapta. Produce fiere sau bila si o depoziteaza in vezica biliara.
Pancreasul este localizat in abdomen, in spatele stomacului. Secreta suc pancreatic pe care il varsa in intestinul subțire.
Alte întrebări interesante