Alte limbi străine, întrebare adresată de arminkhatamnejad, 7 ani în urmă

Ce sunt drepturile omului? 2. Ce este DUDO? 3. Când a fost adoptată DUDO? 4. Ce promovează DUDO? 5. Când a semnat România DUDO? 6. Dreptul de a merge la școală este prevăzut în DUDO? 7. Ce înseamnă a fi o persoană vulnerabilă? 8. Care sunt drepturile persoanelor vulnerabile? 9. Ce arată forma de guvernământ a unui stat? 10.Ce forme de guvernământ cunoaștem? 11.Ce forme de guvernământ a avut România în ultimii 150 de ani? 12.Când se spune despre un stat că este republică prezidențială? 13.Când vorbim despre o republică parlamentară? 14.Ce tipuri de monarhii există? 15.Ce fel de monarhii există astăzi în lume? 16. Ce este regimul politic? 17. Ce tipuri de regim politic a existat în epoca contemporană? 18. Care sunt caracteristicile unui regim democratic? ( minim 6 caracteristici) 19. Care sunt caracteristicile unui regim autoritar? 20. Care sunt caracteristicile unui regim totalitar?( minim 6 caracteristici) 21. Ce s-a schimbat în România, odată cu Revoluția din decembrie 1989? 22. Ce este Constituția? 23. Când a apărut prima Constituție în România? 24. Ce principii promovează Constituția României? 25. Care sunt valorile promovate de Constituția României? 26.Ce înseamnă expresia “ legi neconsituționale”?​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de holqvire
1

1. Drepturile omului sunt drepturile fundamentale ale fiecărui individ, protejate prin lege, inclusiv libertatea de exprimare, libertatea religioasă, dreptul la un proces just, dreptul la proprietate și dreptul la viață și integritate fizică.

2. Declarația Universală a Drepturilor Omului (DUDO) este un document adoptat de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 1948, care definește drepturile universale ale fiecărui om și care servește drept standard pentru protejarea și promovarea acestor drepturi.

3. DUDO a fost adoptată pe 10 decembrie 1948.

4. DUDO promovează drepturile și libertățile universale ale tuturor oamenilor, fără discriminare, inclusiv libertatea, egalitatea în fața legii și drepturile politice și economice.

5. România a semnat DUDO în 1972.

6. Da, dreptul de a merge la școală este prevăzut în DUDO ca un drept universal al copiilor.

7. O persoană vulnerabilă este o persoană care are nevoi speciale de protecție și sprijin din cauza vârstei, sănătății, situației sociale sau a altor circumstanțe.

8. Drepturile persoanelor vulnerabile sunt protejate prin lege și incluse în DUDO și alte instrumente internaționale de drepturile omului. Acestea incluse accesul la sănătate, educație, protecție socială și alte servicii esențiale.

9. Forma de guvernământ a unui stat arată modul în care sunt luate deciziile politice și cum este exercitată puterea în societate.

10. Formele de guvernământ cunoscute sunt: monarhia, republica, teocrația, dictatura și totalitarismul.

11. România a avut forme de guvernământ diverse în ultimii 150 de ani, incluzând monarhia, republica și comunismul.Un stat este numit republică prezidențială când puterea executivă este exercitată de un președinte, care este ales prin alegeri directe și are puterea de a numi și de a revoca guvernul și miniștrii, fără să aibă nevoie de aprobarea parlamentului.

12.Un stat este numit republică prezidențială atunci când puterea executivă este în mâinile unui președinte ales, care exercită această putere fără a fi controlat direct de către parlament.

13. Când vorbim despre o republică parlamentară, puterea executivă este în mâinile guvernului, care este responsabil în fața parlamentului și este format din miniștri numiți de către președinte.

14. Există diferite tipuri de monarhii, inclusiv monarhia constitutională, monarhia absolută și monarhia federativă.

15. Astăzi, există monarhii constitutional, în care monarhul are un rol simbolic și nu exercită puterea executivă, și monarhii absolute, în care monarhul are puterea reală de a guverna.

16. Regimul politic se referă la sistemul de guvernare al unui stat, inclusiv instituțiile și procedurile prin care se exercită puterea și se iau decizii politice.

17. În epoca contemporană, au existat diferite tipuri de regimuri politice, inclusiv democrație, autoritarism, totalitarism și tehnocrație.

18. Caracteristicile unui regim democratic sunt: libertatea de exprimare, alegerile libere, separarea puterilor în stat, controlul și responsabilitatea guvernului față de cetățeni, participarea cetățenilor la luarea deciziilor politice și protecția drepturilor cetățenilor.

19. Caracteristicile unui regim autoritar sunt: limitarea libertăților cetățenilor, puterea concentrată în mâinile unui singur individ sau grup, controlul strict al mass-media și al informației, lipsa libertății de exprimare și a alegerilor libere și o economie centralizată și planificată.

20. Caracteristicile unui regim totalitar sunt: control total asupra societății și economiei, propaganda puternică, lider puternic sau partid unic, represiunea și controlul strict al informațiilor, limitarea libertăților individuale și controlul strict al vieții private, suspendarea sau restricționarea proceselor democratice.

21. Odată cu Revoluția din decembrie 1989, România a trecut de la un regim comunist totalitar la o formă de guvernare democratică.

22. Constituția este documentul fundamental care definește structura și funcționarea guvernului și a statului, precum și drepturile și libertățile cetățenilor.

23. Prima Constituție a României a fost adoptată în 1866.

24. Constituția României promovează principii precum statul de drept, separarea puterilor în stat, independența justiției, respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor și pluralismul politic.

26. Valorile promovate de Constituția României includ libertatea, demnitatea umană, justiția, toleranța, pluralismul și responsabilitatea socială.

26. Expresia "legi neconstituționale" se referă la legile care încalcă sau sunt în conflict cu prevederile Constituției.

Alte întrebări interesante