ce sunt protiste (toate)
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Protistele sunt organisme unicelulare, eucariote, solitare sau coloniale.
Sunt forme libere care trăiesc în mediul acvatic sau mediul terestru umed şi sunt forme parazite care au nevoie de un organism gazdă pentru a supravieţui.
Din punct de vedere al modului de hrănire, protistele sunt autotrofe, heterotrofe şi mixotrofe.
Organismele autotrofe îşi produc singure hrana prin procesul de fotosinteză. Organismele autotrofe sunt cele care au capacitatea de a-și produce propriul aliment din substanțe anorganice, de aceea pot fi cunoscute și ca producători.
Principalele exemple de organisme autotrofe sunt plante, alge și diverse bacterii.
Organismele autotrofe se caracterizează prin posibilitatea de a-și genera propriile alimente, pe care le obțin din substanțe anorganice pe care reușesc să le transforme în substanțe organice și care sunt necesare pentru metabolismul lor.
Organismele heterotrofe folosesc substanţele hrănitoare deja preparate, sintetizate. Organismele heterotrofe sunt toate ființele vii care depind de alte organisme pentru alimentația lor .
Organismele heterotrofe se caracterizează prin a face parte din a doua verigă și a treia verigă în lanțurile alimentare.
A doua verigă a lanțurilor alimentare, cunoscută și sub numele de consumatori, se împarte în:
- consumatori primari: în general ierbivore, care se hrănesc cu producători (autotrofe), cum ar fi albine și ovine
- consumatori secundari: carnivore sau omnivore care se hrănesc cu consumatori primari, precum reptile și rozătoarele.
- consumatorii terțiari: numiți super prădători, sunt cei care nu au prădători direcți, precum leul și omul.
A treia verigă din lanțurile alimentare sunt, de asemenea, organisme heterotrofe, dar care se descompun, cum ar fi unele bacterii din regatul monera și unele ciuperci din regatul ciupercilor.
Organismele mixotrofe, în funcţie de factorii de mediu, fie pregătesc substanţele hrănitoare, fie folosesc substanţele gata sintetizate. Organismele mixotrofe sunt cele care sunt capabile să se hrănească cu substanțe organice, având și capacitatea de a sintetiza substanțele organice din cele anorganice.