Limba română, întrebare adresată de butnariuandreea, 9 ani în urmă

Ce valoare morfologica are asemenea in: Asemenea cornitelor.


oanamirea7: Are valoare de prepozitie
irinateleoaca: Adverb e comparaţie.
irinateleoaca: De
irinateleoaca: Mai bine cine a scris acest exemplu, sa ne dea un context!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
25
Are valoare morfologica de prepozitie (specializata pentru cazul dativ). Daca nu avea ca determinant substantivul cornitelor, atunci era adverb. In exemplul dat, se analizeaza sintactic impreuna cu substantivul, insa trebuie mentionat ca este precedat de prepozitia specializata pentru cazul dativ, asemenea.

Răspuns de Utilizator anonim
8
are valoare morfologica de prepozitie 

irinateleoaca: prepozitii specificecazului dativ: gratie, datorita,,multumita, conform, potrivit, contrar.
Utilizator anonim: In afara de cele mentionate, si asemenea este tot o prepozitie pentru cazul dativ. In plus, nu poate fi adverb in exemplul dat deoarece este asemenea este urmata de substantivul cu forma de dativ-genitiv. Daca aveam de-a face cu un adverb era urmat de un substantiv nearticulat, ca in exemplu: Nu am vazut asemenea fata pana acum.
irinateleoaca: pardon: in exemplus tau, "asemenea" este adjectiv!
irinateleoaca: exemplul, sorry.
irinateleoaca: confunzi lucrurile.
Utilizator anonim: Da, am scris din graba, in exemplul dat este adjectiv intr-adevar, in multumesc asemenea este adverb, insa orice exemplu as da, raspunsul in situatia data, asemenea cornitelor este tot prepozitie pentru dativ.
irinateleoaca: Spune sursa!
irinateleoaca: Oricum ar fi eu zic aşa: adverbe de mod care exprimă comparația: ca, cât, decât, cum, precum, ASEMENEA, etc. (Stefania Popescu, "Gramatica practica a limbii române", ed. Orizonturi, p.351)
irinateleoaca: Ceea ce ştii tu, însă confunzi: "unele prepoziții sunt provenite din adverbe cu formă (a lor, reține) articulă sau nearticulată:"deasupra pământului, împotriva ei, împotrivă-mi, înainte-i" (id., p.376)
Alte întrebări interesante