Biologie, întrebare adresată de cristicc, 8 ani în urmă

Celulele care asigura ptrotrctia si suport neuronilor sint?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de c283832
0

Sistemul nervos este format din tesutul nervos - constituit din celule specializate (neuroni) si din celule de sustinere (celule gliale).

Neuronul este o celula adaptata la receptionarea si transmiterea informatiei, unitatea elementara (celulara), embriologica, anatomica, functionala, trofica si metabolica a sistemului nervos.

Din punct de vedere al formei si a dimensiunilor, neuronii sunt foarte diferiti. Forma neuronilor este variabila: stelata (coarnele anterioare ale maduvei), sferica sau ovala (in ganglioni spinali), piramidali (ariile motorii ale scoartei cerebrale), piriforma (neuronii Purkinje de la nivelul scoartei cerebeloase) si fusiforma (in stratul profund al scoartei cerebrale).

Neuronii au de obicei un singur nucleu mare si pozitionat central. Aici se produce o cantitate ridicata de ARN, iar cromatina este dispersata.

Ribozomii din reticulul endoplasmatic rugos se gasesc sub forma corpusculilor Nissl (sau corpi tigroizi). Axonii nu contin corpusculi Nissl (si deci nu participa la sinteza deproteine).

Reticulul endoplasmatic neted are rol in reglarea nivelului de Ca++ din neuron.

Microfilamentele, neurofilamentele si microtubulii formeaza citoscheletul neuronului. Mitocondriile se gasesc in corpul celular, dar majoritatea se concentreaza in butonii terminali ai axonului, furnizand energie (sub forma ATP) pentru transmiterea semnalului la nivelul sinaptic si pentru sinteza unor neurotransmitatori.

Corpul celular si dendritele sunt invelite intr-o membrana plasmatica, neurilema, cu o importanta deosebita in receptionarea si transmiterea semnalelor prin canalele ionice. Axonii prezinta axolema, care este invelita de trei teci: teaca de mielina (izolare electrica), teaca celulelor Schwann (secretoare de mielina) si teaca Henle (nutritie, protectie). Teaca de mielina este intrerupta pe alocuri de nodurile Ranvier.
Cred cai aceasta,dacai aceasta iti urez succes


Alte întrebări interesante