'Chiar si atunci cand scriu stihuri originale nu fac decat sa talmacesc . Asa gasesc ca e cu cale . Numai astfel stihul are un temei sa se-mplineasca si sa fie floare . Traduc intotdeauna. Traduc in limba romaneasca un cantec pe care inima mea mi-l spine inganat suav , in limba ei .' ( Lucian Blaga-Stibuitorul ) 1)Identificati derivatele si compusele de mai sus si expliacati cum s-au format . 2) Aratati ce parte de vorbire este cuvantul suav in textul dat . Construiti o propozitie in care sa fie o alta parte de vorbire, Identificati-o . 3) Indicati patru sensuri ale cuvantului polisemantic a ingheta si construiti enunturi cu ele.
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
17
1) numai-compunere parataxa. Astfel-compunere parataxa. Implineasca-prin derivare cu sufixul "-easca" si prefixul "im" de la cuv.baza "plin"
Intotdeauna-compunere. Romaneasca-prin derivare cu. sufixul "easca" de la cuv.baza "roman"
2) suav este in text adverb. Ghiocelul este suav -aici este adjectiv.
3) a ingheta- El ingheata de frig. El ingheata de frica. Ea minte de ingheata apele. Din cauza neplatii banca a inghetat toate conturile(a blocat contul)
Răspuns de
8
A talmaci + -esc =derivare; astfel=compunere; implini + -easca= derivare; intotdeauna= compunere; roman+ -easca= derivat . Suav= adjectiv. Suavul este mereu apreciat. (substantiv) Am inghetat de frig. La auzul numelui, am inghetat de frica. Minte de ingheata apele.
Robyxutz:
Mariavisan nu vreau sa te supar dar talmacesc nu e derivat e verb la prezent
Alte întrebări interesante
Limba română,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Informatică,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Limba română,
10 ani în urmă
Matematică,
10 ani în urmă