Biologie, întrebare adresată de Yuki8, 9 ani în urmă

Ciclul  de viata al fluturelui

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de crin234
107
Mai intai e larva,apoi omida,apoi formeaza o gogoasa in jurul sau .Intr-un timp anumit ii cresc aripile.Cand iese depune un mare efort,si astfel aripile se intaresc.Succes!
Răspuns de Geana7
132
 Ciclul vietii unui fluture are 4 faze: oul, omida sau larva, nimfa sau pupa si fluturele matur, zburator.
Dupa imperechere, femelele isi depun ouale separate sau in grupuri in functie de tipul plantei. Daca ouale sunt depuse gresit, atunci omizile, cand vor iesi din oua, nu se vor putea hrani si vor muri.
Omizile sunt vietati tubulare formate din inele de chitina care se hranesc cu plante sau alte insecte. Omizile au falci mari, bine dezvoltate ce le permit sa roada materiale tari. Unele omizi sunt paraziti periculosi, distrugand culturile, altele au rol benefic, contribuind la descompunerea si transformarea frunzelor cazute in humus.
A treia faza a vietii lepidopterelor este nimfa, faza care marcheaza metamorfoza de la omida taratoare la fluturele matur.
In aceasta etapa, omida isi gaseste un loc unde sa-si lase pielea exterioara, inceteaza sa se hraneasca, produce pupa rezistenta, iar corpul este transformat in fluture. La sfarsitul acestei etape, din nimfa iese fluturele.
Alte întrebări interesante