Limba română, întrebare adresată de Pantiruemi, 9 ani în urmă

Cine ami spune si mie:
-10 comparatii
-5 metafore
-6 epitete
-4 inversiuni
-3 enumeratii
-7 personificari IN POEMUL LUCEAFARUL

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de adina29a
14

Răspuns:

În poemul Luceafarul aveam următoarele figuri de stil:

comparatii-  ,,Albă ca de ceară'',  ,,Obrajei ca doi bujori'',  ,,Zile pustii ca niste stepe'',  ,,A fost odată ca niciodată'',  ,,Cum e fecioara intre sfinti si luna intre stele'',  ,,Ca un blestem in vremuri innoptate'',  ,,Ca o pedeapsa în veacuri de pacate, ,,Ca două patimi fară saț'', ,,Ca o floare albă de cireș''

metafore- ,,prigoniri de soarte'', ,,palate de mărgean'', ,,cununi de stele'', ,,o mreajă de văpaie'',  ,,noaptea mea de patimi''.

epitete- ,,Miscatoarele cărări'',  ,,Geana dulce'',  ,,Luceafăr bland'',  ,,Păr de aur moale'', ,,umerele goale'', ,,umbra feței străvezii''.

inversiuni- ,,Si viata-mi lumineaza'' ,  ,,Porni luceafarul'', ,,Cresteau în cer a lui aripe'' , ,,Coroana-i arde pare''.

Explicație:

  • Comparatia- figura de stil prin care se alătură doi termeni, cu scopul de a-l evidenţia pe primul.
  • Metafora-  figura de stil prin care se trece de la sensul obişnuit al unui cuvânt la alt sens, prin intermediul unei comparaţii subînţelese, cu scopul plasticizării imaginii.
  • Epitetul - figura de stil care exprimă însuşiri deosebite, neaşteptate ale obiectelor sau ale acţiunilor, determinând un substantiv sau un verb.
  • Inversiunea- figura de stil care schimbă topica obișnuită  
  • Personificarea – figura de stil prin care se atribuie însuşiri omeneşti unor lucruri şi unor fiinţe necuvântătoare.
Alte întrebări interesante