Limba română, întrebare adresată de Girl473, 8 ani în urmă

Cine imi poate explica diferenta dintre diateza activa si cea reflexiva?Stiu ca cea reflexiva are un pronume reflexiv insa de exemplu de ce in porpozitia ,,Mama ma duce la scoala.,, este diateza activa

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mihaela034
1
Diateza reflexivă arată ca subiectul gramatical este autorul unei acțiuni la care participa intens . Verbele la diateza reflexivă sunt însoțite obligatoriu de un pronume reflexiv in cazul AC sau D fără funcție sintactica .
Pronumele reflexiv intra in structura verbului si nu se analizează separat .

mihaela034: Ai wapp ?
Girl473: da
mihaela034: Daca e sa îmi dai nr de telefon si dacă mai ai nevoie îmi spui
Girl473: ok,mersi de ajutor
mihaela034: cu plăcere
Girl473: Am vazut ca pe net scrie ,,Pentru a nu le confunda cu verbele active pronominale, dublăm forma neaccentuată a pronumelui cu forma accentuată. Dacă nu se pot dubla, verbele sunt la diateza reflexivă,,
Girl473: imi poti da un exemplu?
mihaela034: Eu in caiet ca verbele active pronominale am : " sunt vb active dacă noi simțim ca acțiunea este reciproca si sunt însoțite de un pronume reflexiv (ex: ei se cearta ) .
mihaela034: "El își spală pantofii." Si substantivul trebui articulat cu articol hotărât , nu cu un alt articol , daca nu va fi 'își ' va avea funcția de complement indirect , iar verbul rămâne la diateza activa . Daca este articulat 'își ' v-a aveam funcția de atribut proniminal ( dativ posesiv )
mihaela034: 'El se îmbracă ' este la diateza activa .
Alte întrebări interesante