Limba română, întrebare adresată de Cosminursu225, 9 ani în urmă

Cine îmi poate face si mie ex alea ?
Doar răspunsurile !
Dau 30 de puncte si coroana !

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Eriko29
2
1)
Odata ---> compunere, prin alaturare
Dimineata ---> conversiune, substantiv provenit din adverb
Mijlocas ---> derivare, cu sufixul as

2)
Linia de dialog indica inceputul vorbirii directe intre 2 persoane.

3) Repetitie : O prindem, o prindem.
Epitet : Fiara salbatica

4) Imparatul are in gradina sa un mar care face mere de aur -> idee principala
Hotii nu pot fi prinsi prin nicio metoda -> idee secundara

5) Secventa prezentata mai sus este foarte sugestiva deoarece are o importanta deosebita raportata la intregul text.

6) Basmul popular este o creatie populara epica, in care personajele reprezentand binele si raul se infrunta pe viata si pe moarte, intr-un cadru supranatural, actiunea terminandu-se cu triumful binelui. Basmul contine formule specifice ( initiale, mediane si finale ) si transmite un mesaj optimist, cu valente educative.
Praslea cel voinic si merele de aur este un basm popular, pentru ca intruneste toate caracteristicile speciei.
In primul rand este o creatie populara, avand in vedere caracter oral, anonim si colectiv.
In al 2-lea rand, apartine genului epic. Are actiune, personaje si narator. Actiunea se bazeaza peconflictul dintre bine si rau. Un imparat avea un mar care facea mere de aur, din care insa nu apuca sa manance, deoarece ii erau furate de zmei. Praslea reuseste sa-i invinga pe zmei, si, intr-un final, dupa ce-i invinge si pe fratii sai cei pizmasi, se insoara cu o fata de imparat, salvata de la zmei si mosteneste tronul imparatiei. Prin el, binele invinge raul, acesta fiind a treia dovada ca avem de-a face cu un basm.
Prezenta supranaturalului este al patrulea argument ca ''Praslea cel voinic...'' este basm.Actiunea se petrece pe doua taramuri : al oamenilor si ''celalalt '', al fapturilor neobisnuite : zmei, balauri, zgripturoaice. Exista obiecte magice, de exemplu biciul, palosul, cu care Praslea transforma palatele zmeilor in mere. Totul se petrece sub semnul cifrei magice '' trei '' : trei fii de imparat, trei zmei, trei fete de imparat, trei dorinte ale fetei celei mici.
Ultimul argument ca textul este basm consta in mesajul pe care il transmite. Sa fim de partea binelui, pentru ca acesta invinge intotdeauna, pana la urma.
In concluzie, textul '' Praslea cel voinic si merele de aur '' este un basm popular, fiind o opera epica populara epica, in care un erour reprezentand binele si invinge adversarii, intr-o lume aflata sub semnul supranaturalului.

Sper ca te-am ajutat ! 


Cosminursu225: Mulțumesc mult
Eriko29: Cu mare placere ! Daca mai ai nevoie de ceva, da-mi mesaj in privat :)
Alte întrebări interesante