cine îmi poate face un studiu de caz?
o comparație între un școlar din Marea Britanie și un școlar din România.
va rooog pana pe 16 ian
Răspunsuri la întrebare
Educatia in Marea Britanie
Elevii incep scoala la 4-5 ani, si termina ciclul primar la 11-13 ani. In acest interval se invata diverse materii, punand bazele cunostintelor elevilor, sa scrie, sa citeasca, dar cel mai important este faptul ca invata stiintele naturii. Acestea constau in: geografie, istorie si stiinte sociale.
Invatamantul secundar incepe la 11-13 ani si se termina la 16 ani. Aici se invata destul de diferit fata de Romania, intrucat elevul isi poate alege materiile la care sa studieze, dar in ultimii doi ani se pregatesc pentru GCSE. Materiile alese de ei trebuie sa contina neaparat matematica, engleza si stiintele, dar restul sunt alese de copii.
Dupa ce sustin examentul GCSE, ei trec la A-level, care ofera timp inainte de facultate. Aici ei isi aleg exact materiile pe care vor sa le studieze, maxim 4. Cine doreste mai multe poate urma cursurile IB, oferite de multe scoli.
Educatia in Romania
In Romania educatia incepe de la 3 ani cu gradinita, un loc unde invata sa se acomodeze cu scoala. La 5-6 ani intrad in ciclul primar la scoala.
In ciclul gimnazial, la 10-12 ani, elevii trebuie sa studieze 9 materii, toate fiind obligatorii. In unele scoli se mai pod adauga si optionale care trebuie studiate cu toata clasa. La finalul celor 4 ani, elevii tin o testare care ii repartizeaza la liceu. (Capacitatea sau Evaluarea Nationala)
La liceu elevii isi pot alege filiera pe care vor sa mearga mai departe, studiind tot 7-9 materii, dar notele nu mai conteaza, elevii putand sa se axeze doar oe materiile necesare la Bac, care se da la finalul celor 12 ani de studii.
Dupa liceu s epoate alege daca vrei sa mergi la facultate sau nu, acolo axandu te doar pe materiile necesare.
In concluzie, educatia in Marea Britanie este mult mai folositoare, deoarece te ajuta sa te axezi exact pe ceea ce iti place.